Koronavírus - Óvintézkedések gyermekek számára (EMMI)

Eddigi kutatási eredmények gyermekek körében nem számoltak be a betegség súlyos kimenetelének magasabb kockázatáról. Ennek megfelelően a gyermekek részére az általános óvintézkedések betartása javasolt.

KÉZMOSÁS

Segítse gyermeke kézmosási gyakorlatának kialakítását!
A szülők és gondviselők fontos szerepet játszanak abban, hogy gyermekeik elsajátítsák a megfelelő kézmosás rejtelmeit. Ez a fontos szokás élethossziglan megmaradhat, ha a gyermeket már kiskorában megtanítjuk erre.

Tanítsa meg gyermekének a kézmosás 5 lépését:

• benedvesítés
• beszappanozás
• dörzsölés
• öblítés
• szárítás

Tanítsa meg továbbá a fontos alkalmakat, amikor szükséges kezet mosni (pl. étkezés előtt, mosdó használata után, stb.). Ezt akár szórakoztató köntösben is megteheti, pl. kézmosási dal közös kitalálásával vagy egyéb játékos forma alkalmazásával.

Emlékeztesse gyakran!
A kézmosás szokássá válása időt vesz igénybe, ezalatt a gyermeknek szüksége lesz emlékeztetésre, hogy hogyan és mikor mosson kezet. Fektessen különös hangsúlyt a köhögés, tüsszentés és orrfújás utáni kézmosásra!

Mutasson példát Ön is gyermekének!
A gyermekek a körülöttük élő felnőttek mintái alapján tanulnak. Ha az Ön napi rutinjának is részét képezi a kézmosás, az gyermeke számára is jó példát fog jelenteni.

TOVÁBBI ÓVINTÉZKEDÉSEK

Az alábbi általános óvintézkedések betartása javasolt:

• Bátorítsa gyermekét, hogy zsebkendőbe köhögjön vagy tüsszögjön! Ha ez nem elérhető, akkor sem kezébe, hanem ruhaujjába, hiszen a kézre kerülő kórokozók könnyen terjeszthetők. A zsebkendőket használat után mihamarabb dobja ki.

• Ösztönözze gyermekét arra, hogy lehetőség szerint ne dörzsölje gyakran a szemét, ne piszkálja az orrát és ne vegyen a szájába mindent!

• Minden gyermeknek legyenek saját eszközei! Ne engedje, hogy a gyermekek használják egymás fogkeféjét, poharát, evőeszközeit, törülközőjét, cumiját.

Szellőztessenek gyakran!

Kerülje az érintkezést betegekkel, aki köhög, tüsszög, lázas – legyen bármilyen okból a betegsége (influenza, bakterális fertőzés, egyéb)!

Szabad levegőn tartózkodás javasolt.

• Lehetséges mértékben kerülje a nyilvános helyeken a nagy tapintású felületek érintését (felvonógombok, ajtófogantyúk, kapaszkodók)! Amennyiben megérintette ezeket, mielőbb mosson kezet!

• Otthonukban tisztítsák a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)!

• Betegség esetén a gyermek maradjon otthon, ne küldje közösségbe!

• Tisztítsa és fertőtlenítse rendszeresen a használati tárgyakat!

• Nagyobb gyermekekkel beszélgessen többet a betegség megelőzésének lehetőségeiről, figyeljen arra, hogy a közösségi médiában milyen tartalmakat olvasnak vagy osztanak meg egymással, a tévhitek, és a pánikkeltés megelőzése érdekében

Figyelem! A különböző tisztító és fertőtlenítőszereket tartsa a csecsemők és gyermekek által nem elérhető helyen!

TOVÁBBI SEGÍTSÉG

Amennyiben további kérdés merül fel Önben, az alábbi elérhetőségeken állunk az Ön szíves rendelkezésére:

Forrás: Eljárásrend a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban (követendő járványügyi és infekciókontroll szabályok) 2020. március 2., CDC https://www.cdc.gov/handwashing/handwashing-family.html ; American Academy of Pediatrics https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/prevention/Pages/Germ-Prevention-Strategies.aspx

Jelen dokumentumot készítette: Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága
Lezárás dátuma: 2020. 03. 11.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Egészségügyért Felelős Államtitkársága által kiadott anyagokról összefoglaló, folyamatosan frissülő tájékoztatás itt található.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek