Koronavírus - Ukrajnában tovább mérséklődött a fertőzés terjedése

A korábbi napok magas, 800-nál is nagyobb növekménye után hétfőre második napja regisztráltak kevesebb új koronavírusos beteget Ukrajnában, ezúttal 651-et - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített napi tájékoztatóján.

    A megelőző napon is alacsonyabb volt a növekmény nyolcszáznál, vasárnapra 731 új fertőzéses esetet azonosítottak. Ukrajnában már korábban is általában alacsonyabbak voltak a hétvégéről jelentett adatok a hétköznapokon mérteknél. Ezt egy hete Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester azzal indokolta, hogy a hétvégén kevesebb beteg fordul orvoshoz, mint hétköznap, valamint kevesebb tesztet is végeznek.  
    Az újonnan azonosított esetekkel együtt a járvány kitörése óta igazolt fertőzöttek száma elérte az 59 493-at. Az elmúlt napban az elhunytak száma 13 újabb halálos áldozattal 1498-ra nőtt, miközben eddig 31 439-en gyógyultak meg, közülük 560-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma 26 556-ra emelkedett.

    Az egészségügyi dolgozók körében újabb 27-nél diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést. Az elmúlt napban 134 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani.
    A legtöbb új beteget, 115-öt, ismét az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, a második legtöbbet, 86-ot pedig Kárpátaljáról. A napi új fertőzöttek tekintetében a harmadik helyre a főváros, Kijev került 77 új beteggel.
    Lviv megyében az azonosított fertőzöttek száma elérte a 8115-öt, közülük eddig 209-en haltak bele a betegségbe, és 1605-en gyógyultak meg.

    Kijevben az igazolt fertőzöttek száma 6961-re nőtt, a halálos áldozatoké 128, a gyógyultaké 2387.
    Kárpátalján 4440 beteget regisztráltak a járvány kitörése óta, közülük 155-en haltak meg,1554-en győzték le a kórt.
    Az egészségügyi tárca hétfői jelentése alapján az országban nyolc megye - köztük  Kárpátalja - továbbá Kijev nem áll készen arra, hogy a karanténkorlátozások enyhítésének következő szakaszába léphessen. Ukrajnában május 22-étől úgynevezett adaptív karantén van érvényben, ami azt jelenti, hogy régiónként eltérő korlátozások vannak érvényben az aktív betegek, valamint az elvégzett tesztek számától, a fertőzés terjedésének dinamikájától és a kórházi ágyak leterheltségétől függően.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek