Romlott a járványhelyzet Csehországban, Ukrajnában sem lassul a fertőzés terjedése

Romlott a járványhelyzet Csehországban, az egészségügyi minisztérium pénteki kimutatása szerint az elmúlt napon több mint 130 új fertőzöttet regisztráltak az országban, ami az utóbbi időszak legmagasabb napi esetszáma.

    Adam Vojtech egészségügyi miniszter a Twitteren bejelentette, hogy a Morvasziléziai régióban újra kötelezővé teszik az védőmaszkok használatát a tömegközlekedési eszközökön és a zárt helyiségekben. Eddig ez csak a lokális fertőzésgócként kezelt Karviná városban volt kötelező. Az egész régióban elrendelik a kórházakban és az idősotthonokban a látogatási tilalmat, korlátozzák a vendéglátóipari egységek nyitva tartását. A vendéglők és a bárok ezentúl csak reggel nyolctól este 11-ig tarthatnak nyitva. A tömegrendezvények résztvevőinek számát száz főben korlátozták és a határon átjáró lengyel vendégmunkásoknak kéthetente kötelező lesz negatív koronavírustesztet felmutatniuk a határon.
    Csehországban jelenleg összesen nyolc helyi fertőzésgócot tartanak nyilván, amelyek fele Észak-Morvaország területén fekszik.

    A cseh egészségügyi tárca és a tisztiorvosok szerint az általános járványhelyzet továbbra is jó és ellenőrzés alatt van. Egyelőre nem tudni, milyen hatással lesz a járványhelyzetre annak a több ezer cseh állampolgárnak a visszatérése az országba, akik külföldre mentek nyaralni. Július első két hetében mintegy kéttucatnyi külföldről visszatért turistánál mutatták ki a fertőzést.

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában: egymást követően harmadik napja regisztráltak ismét nyolcszáznál is több új beteget, péntekre az azonosított fertőzöttek száma már meghaladta az 57 ezret - derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített tájékoztatóján.

    Az elmúlt napban 809 új beteget jegyeztek fel, velük együtt a járvány kezdete óta regisztráltaké elérte a 57 264-et. A hét elejére még 550-650 közötti napi növekményt regisztráltak az országban, viszont a múlt héten is még nyolcszáz fölött volt az újonnan azonosított betegek száma.
    Az elhunytak száma péntekre 11 újabb halálos áldozattal 1456-ra emelkedett, miközben eddig 29 769-en gyógyultak meg, közülük 838-an az elmúlt napban. Az aktív betegek száma így jelenleg 26 039 az országban.

    Előző nap újabb 132 egészségügyi dolgozónál diagnosztizáltak koronavírus-fertőzést, körükben az eddig megbetegedettek száma már meghaladta a 7700-at.
    Az elmúlt napban 211 beteget kellett kórházba szállítani.
       A járvány kitörése óta 854 064 laboratóriumi, azaz PCR-tesztet végeztek el az országban.  
    Vitalij Klicsko főpolgármester pénteki online tájékoztatóján közölte, hogy előző nap Kijevben 76 új fertőzöttet regisztráltak, ugyanakkor 160-an gyógyultak meg, és ez utóbbi napi rekord a fővárosban. Kijev jelenleg az ország második legfertőzöttebb területe a nyugat-ukrajnai Lviv megye után.
    A fővárosban eddig 6689 fertőzöttet azonosítottak, 126-an hunytak el, és 2320-an győzték le a kórt. Klicsko tájékoztatása szerint előző nap hét beteget kellett kórházba szállítani.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek