Szlávik szerint nagy számban hurcolják be a delta variánst

Szlávik János a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, a nyári utazgatások miatt hazánkba is nagy számban hurcolhatják be a delta variánst.

"Az országok nyitva vannak, ezért könnyen bejuthat hazánkba is az Európában sok megbetegedést okozó delta variáns. Különböző előrejelzések vannak, még olyat is láttam, hogy előfordulhat, hogy a negyedik nagyobb hullám lesz mint harmadik volt. A delta variáns ugyan könnyebben terjed emberről-emberre, de úgy tűnik, hogy nem súlyosabb+ – mondta dr. Szlávik János infektológus. Hozzátette, hogy aki megkapta mindkét oltását, az viszonylag biztonságban tudhatja magát ezzel a mutánssal szemben, ami inkább az oltatlanokra jelenthet veszélyt.

A jelenlegi oltások is hatékonyak a deltával szemben, de folyamatban van a továbbfejlesztésük, akár még az idén rendelkezésünkre állhatnak még hatékonyabb oltások – mondta az infektológus, aki hozzátette, hogy ugyan már több mint 5,5 millióan be vagyunk oltva, de nagyobb biztonságban lennénk, ráadásul a negyedik hullámot is elkerülhetnénk, ha még legalább 3 millióan megkapnák mindkét oltásukat.  Azért terjed ilyen gyorsan Európában a delta variáns a szakemberek szerint, mert háromszor fertőzőbb az eredeti vuhani koronavírusnál, de még az alfa variánsnak elnevezett britnél is magasabb a fertőzési rátája: 7-8 embernek is át lehet adni.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: tv2

Ajánlott cikkek