Új információkat derítettek ki a tudósok a majomhimlőről

Bár a szexuális érintkezés jelentős szerepet játszott a betegség terjedésében, a majomhimlő fertőzött tárgyakon keresztül is terjedhet.

hirdetés

A majomhimlő vírusa napokig, sőt hetekig is stabil maradhat a hűtött élelmiszereken és a vízben, derül ki az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának (DHS) Tudományos és Technológiai Igazgatóságának jelentéséből. A beszámoló nem tudott pontos választ adni arra, hogy a vírus mennyi ideig maradhat fenn a felületeken, de a CDC szerint volt már példa arra, hogy 15 nappal azután találták meg az élő vírust, hogy a beteg már elhagyta az otthonát.

A CDC hozzátette: a himlővírusok, mint például a majomhimlő, különösen sötét, hűvös, száraz környezetben képesek túlélni az ágyneműben, a ruházatban és egyéb felületeken. Az olyan porózus anyagokon, mint az ágynemű és a ruházat, hosszabb ideig megélhetnek az élő vírusok, mint az olyan nem porózus anyagokon, mint a műanyag, az üveg vagy a fém, közölte az igazgatóság. Ami a fertőtlenítést illeti, a DHS jelentése szerint július elején még nem volt adat, amely bizonyította volna a leggyakoribb fertőtlenítőszerek hatékonyságát a majomhimlővírus ellen, de a fehérítőszer általában ajánlott az újonnan megjelenő vírusok ellen. A jelentés szerint a vaccinia vírussal – a majomhimlő közeli rokonával – végzett tesztek azt mutatják, hogy a Virkon, a Dettol és a Sanytex fertőtlenítőszerek hatékonyak.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Weborvos

Ajánlott cikkek