Enyhítheti a Parkinson-kór tüneteit a metformin

A tübingeni egyetem kutatói azonosítottak egy olyan proteint, amely fontos szerepet játszik a sejtek energiaegyensúlyában. Ennek a proteinnek a hiányában az energiaegyensúly felborul, ami sejthalálhoz és a Parkinson-kór kialakulásához vezet.

Sejtkultúrákon végzett vizsgálatok segítségével a kutatócsoport igazolta, hogy az antidiabetikus hatású metformin védő hatást fejt ki az által, hogy az energiaháztartást kedvező irányba befolyásolja. A kutatás eredményei a Brain folyóiratban jelentek meg.

„Parkinson-kórban szenvedő betegek mintáit vizsgálva azt találtuk, hogy az energiatermelést szabályozó fehérje szintje alacsony volt vagy teljesen hiányzott” – mondta a kutatás vezetője.

Ennek következtében a sejtek mitokondriumaiban ellenőrizetlenül és szabályozatlanul zajlik az energiatermelés, az energiatermelés pedig szabadgyökök képződésével jár, amelyek sejtkárosodáshoz és végül sejthalálhoz vezetnek.

„Az antidiabetikus hatású metformin gyakorlatilag fékként működik ebben a folyamatban, lelassítja a kontrollálatlan energiatermelést, és ez által megvédi a sejteket a negatív hatásoktól” – mondta a kutatócsoport vezetője.

A kutatás azt is alátámasztja, hogy az antidiabetikumok pozitív hatásúak lehetnek a Parkinson-kór bizonyos típusai esetén.

Nemrégiben egy angol-amerikai kutatócsoport igazolta, hogy egy másik diabétesz ellenes gyógyszer mérsékli a Parkinson-kórban szenvedő betegek motoros funkciózavarait.

Az új kutatási eredmények hozzájárulnak a perszonalizált terápiák kifejlesztéséhez is, amelyek célja, hogy minden betegnél az individuális kiváltó oknak megfelelően kezeljék a betegséget.

„A Parkinson-kór kialakulásában örökletes és környezeti tényezők is szerepet játszanak, a kiváltó okok betegenként eltérőek. Hosszú távon ez a kutatás pozitív irányba fogja befolyásolni azoknak a betegeknek a terápiáját, akiknél a patomechanizmusban szerepet játszik a sejtek rendellenes energiatermelése.”

Jelenleg nem áll rendelkezésre olyan gyógyszer, amely megállítaná vagy lelassítaná a Parkinson-kór kialakulását. Világszerte mintegy 10 millió embert érint ez a betegség.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek