További cikkek a Neurológia rovatból

Fontos szerepe lehet a kalciumnak az időskori memóriaromlásban

A leicesteri egyetemen végzett kutatás eredményei olyan új betekintést nyújthatnak a kognitív funkciók időskori romlásának okaiba, ami forradalmasíthatja a kezelési lehetőségeket.

hirdetés

Az Ageing Cell folyóiratban megjelent összefoglaló szerint a kalciumszintnek kulcsfontosságú szerepe van bizonyos agysejtek esetén, ami jelentős hatással lehet a memóriáért és tanulási képességekért felelős folyamatokra.

A memória és tanulás időskori romlásának hátterében gyakran az agysejtek fokozatos pusztulását feltételezik, de a valóságban nem ez a mechanizmus okozza a kognitív képességek romlását.

A válasz a szinapszisok működésében rejlik, és a leicesteri egyetem neurológiai tanszékének kutatói azt vizsgálták, hogy a hippocampus kalciumszintje milyen szerepet játszik ezekben a folyamatokban.

A korábbi kutatások főként a posztszinaptikus sejtekre fókuszáltak, elsősorban azért, mert a preszinaptikus kalciumszint meghatározása rendkívül bonyolult. A kutatók ezért speciális kísérleti egereket tenyésztettek ki, amelyekben egy kalciumérzékeny, fluoreszcens protein expresszálódik a hippocampus preszinaptikus részében.

A kutatás során a kognitív funkciók értékelésére labirintusokat és tárgyfelismerési feladatokat alkalmaztak 6, 12, 18 és 24 hónapos egereknél, és azt találták, hogy a kognitív képességek és preszinaptikus kalciumszintek között egyértelmű összefüggés volt. Az idősebb, teszteken rosszabbul teljesítő kísérleti állatoknál károsodnak azok a homeosztatikus folyamatok, amelyek az intracelluláris kalciumszint szabályozásáért felelősek, ennek következtében a preszinaptikus sejtekben felhalmozódik a kalcium.

Fiatalabb egereknél az intracelluláris, preszinaptikus kalciumszint kísérletes emelésekor a szinaptikus működés olyan módon változott meg, hogy az egerek viselkedése az idősebb kísérleti állatokéhoz lett hasonló. A legérdekesebb eredmény azonban az volt, hogy ennek az ellenkezője is igaz: az intracelluláris kalciumszint csökkentése idős egereknél megfiatalítja a szinapszisokat, aminek a potenciális jelentősége embereknél történő alkalmazás esetén óriási lehet az időskori memóriazavarok és egyéb egészségügyi problémák kezelésében.

 

Forrás: Daniel Pereda et al. Changes in presynaptic calcium signalling accompany age‐related deficits in hippocampal LTP and cognitive impairment, Aging Cell (2019). DOI: 10.1111/acel.13008

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek