Hatásos lehet a Parkinson-kórral szemben egy vastagbélrák elleni szer

A University of Leicester kutatói szerint a Parkinson-kór bizonyos formáiban szenvedő betegeknél előnyös lehet egy daganatellenes gyógyszer alkalmazása.

A kutatás, amelynek eredményeit a Science Matters folyóiratban tették közzé, azt igazolja, hogy a vastagbélrák kezelésére alkalmazott folinsav a Parkinson-kór kialakulásáért felelős neurológiai elváltozásokkal szemben is védelmet nyújthat.

A kutatás vezetője szerint „a Parkinson-kór egy súlyos betegség, amire jelenleg nincs gyógymód, és ha a dopaminerg neuronok elpusztulnak, nagyon kevés palliatív opció marad a tünetek enyhítésére, ezért rendkívül nagy szükség van olyan kezelési lehetőségekre, amelyek a betegség kialakulását megakadályozzák vagy késleltetik”.

„A folinsav egy már engedélyezett gyógyszer, amit a klinikai gyakorlatban adjuváns kemoterápiás szerként alkalmaznak és adható orálisan vagy intravénásan. E miatt az alkalmazása biztonságos, és a fejlesztés is gyorsabban kivitelezhető, mint egy teljesen új hatóanyag esetében. Ezt figyelembe véve, megfontolandó a folinsav klinikai vizsgálatokban történő értékelése a Parkinson-kór prevenciójában vagy palliatív terápiájában.”

Korábbi vizsgálatok igazolták, hogy a folsav protektív hatást fejt ki a neuronokra Parkinson-modellekben. A folinsav a folsav származéka, de metabolikusan aktívabb, és a folsavval szemben az orálisan alkalmazott folinsav képes bejutni az agyba.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek