Sebészeti beavatkozással javítható a stroke utáni felépülés mértéke

Az Amerikai Stroke Szövetség nemzetközi konferenciáján prezenált eredmények szerint egy minimálisan invazív műtéti beavatkozással az agyból eltávolított nagyobb vérmennyiség hatására a vérzéses stroke utáni funkcionális felépülés esélye jelentősen növelhető.

hirdetés

A MISTIE III klinikai vizsgálat ezt a minimálisan invazív sebészeti beavatkozás és altepláz-kezelés kombinációját értékelte intracerebrális vérzés terápiájában, amely során a betegeknél sztereotaktikus katéteraspirációt végeztek, és a vérrögoldásra alteplázt alkalmaztak. Ez a klinikai vizsgálat volt az első olyan kutatás, amelyben egy műtéti eljárás hatékonyságát értékelték abból a szempontból, hogy nagyobb mennyiségű vér eltávolítása befolyásolja-e az egyéves funkcionális kimenetel javulását.

A vizsgálatba bevont 506 ICH eset közül 242 betegnél végezték el a vizsgálati beavatkozást (átlag életkor 62 év, 63% férfi). A műtéteket összesen 110 sebész végezte el 73 vizsgálóhelyen, majd a beavatkozás után egyéves utánkövetésre került sor. A vizsgálatból kizárták azokat a betegeket, akiknél a vérzés nem stabilizálódott, illetve kisagyi vagy agytörzsi vérzést szenvedtek.

A kutatók azt találták, hogy a MISTIE III műtéti beavatkozáson áteső esetekben a vértérfogat legalább 70 százalékkal való csökkentése vagy legfeljebb 15 ml reziduális meghagyása esetén kétszer olyan valószínű volt a mozgáskorlátozottság egy éven belüli javulása. Kisebb mértékű vérmennyiség csökkentése a mortalitás csökkentése érdekében volt szükség, de azoknál a betegeknél, akiknél a vérmennyiség kevesebb mint 70 százalékát vették le vagy több mint 15 ml reziduális vérmennyiséget hagytak meg, nem volt különbség a mozgáskorlátozottságban azokhoz a betegekhez viszonyítva, akiket csak gyógyszeres terápiával kezeltek vagy kevesebb vért vettek le tőlük.

„Az agyvérzés utáni műtét eredményének értékelésekor kritikus fontosságú figyelembe venni azt, hogy mennyi vért távolítottak el az agyból. Ha a vérrög nagy részét nem sikerül eltávolítani és a határértéknél több reziduális vért hagynak meg, akkor a beavatkozás valódi előnye nem fog megvalósulni” – mondta a kutatás vezetője, a chicago-i orvostudományi egyetem neurovaszkuláris sebészeti osztályának igazgatója. „Ezt a tényezőt eddig nem vették figyelembe a műtét sikerének értékelésekor, viszont ezeknek a sebészeti beavatkozásoknak a kimenetele ezen a kérdésen múlik.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek