További cikkek a Neurológia rovatból

Új, kísérleti antitest terápia hozhat áttörést a stroke kezelésében

2010-ben világszerte a halálesetek mintegy 25 százalékának hátterében a trombózis állt, amelynek kialakulásában a vérlemezkék kulcsszerepet játszanak.

hirdetés

Kardiovaszkuláris betegségek (myocardiális infarktus, stroke, alsó végtagi ischaemia, vénás tromboembólia), daganatos betegségek, fertőzések, gyulladásos betegségek során sok esetben kialakul trombózis. Az akut koszorúér szindróma terápiájában jelenleg a vérlemezkegátló készítmények jelentik a kezelés alapját, de ezek a gyógyszerek emelkedett vérzéskockázattal járnak, ami bizonyos betegcsoportokban, illetve cerebralis artériás trombózis kezelésében korlátozza az alkalmazásukat.

Ischémiás stroke kezelésére jelenleg az egyetlen sürgősségi terápia a trombolízises revaszkularizáció és/vagy a mechanikus thrombectomia, de azoknak betegeknek az aránya viszonylag kicsi (15% alatti), akiknél ez a beavatkozás elvégezhető, és a sikeres kezelés aránya is 50% alatt marad. A trombolízis és trombectomia sikertelenségének hátterében szinte biztosan a vérlemezkék állnak, ezért fontos lenne olyan új vérlemezkegátló hatóanyagok kifejlesztésére, amelyek jobb biztonságossági profillal rendelkeznek. Egy francia kutatócsoport a vérlemezkéken található glikoprotein VI elleni terápiás antitest kifejlesztését tűzte ki célul, ami egy teljesen új, nagy hatékonyságú és szelektív vérlemezkegátló készítmény hatóanyaga lehet a jövőben.

A Hollandiában 48 egészséges önkéntes részvételével lefolytatott fázis 1 klinikai vizsgálat célja az ACT017 nevű vizsgálati készítmény biztonságosságának, tolerabilitásának, farmakokinetikájának és farmakodinámiájának értékelése volt. A vizsgálati alanyok az ACT017 mindegyik adagját (125-200 mg) jól tolerálták és nem fordult elő súlyos mellékhatás. Az ACT017 nem befolyásolta a vérzési időket.

A vizsgálat során sem a vérlemezkeszámban, sem a GPVI expresszióban nem észleltek változást. Az ACT017 alkalmazása gátolta a GPVI működését és a hatás időtartama dózisfüggő volt. Az új vérlemezkegátló hatóanyag egészséges önkénteseknél kedvező biztonságossági és tolerabilitási profillal, valamint konzisztens farmakokinetikai és farmakodinámiás tulajdonságokkal rendelkezett.

A fázis 1 vizsgálat eredményei lehetővé teszik az ACT017 biztonságosságának és hatásosságának további értékelését akut trombózis terápiájában: hamarosan elindul egy fázis 2a, randomizált, kettős vak, multicentrikus, nemzetközi, placebo-kontrollált, egyszeres parallel dóziseszkalációs biztonságossági és hatásossági vizsgálat (ACTIMIS), ami az ACT017 kiegészítő terápiaként való alkalmazását fogja értékelni 4,5 órával akut ischémiás stroke bekövetkezése után. A kutatás elsődleges célkitűzése a kezelés biztonságosságának értékelése, különös tekintettel a vérzéses eseményekre. Másodlagos célkitűzés a NIHSS pontszám kiindulástól való változásának meghatározása, illetve képalkotó vizsgálatok alapján az agyi léziók kiterjedésének és az érújraképződésnek a feltérképezése.

Forrás: Christine Voors-Pette, Kristell Lebozec, Peter Dogterom, Laurie Jullien, Philippe Billiald, Pauline Ferlan, Lionel Renaud, Olivier Favre-Bulle, Gilles Avenard, Matthias Machacek, Yannick Plétan, Martine Jandrot-Perrus. Safety and Tolerability, Pharmacokinetics, and Pharmacodynamics of ACT017, an Antiplatelet GPVI (Glycoprotein VI) Fab. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 2019; DOI: 1161/ATVBAHA.118.312314 

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek