További cikkek a Onkológia rovatból

12-13 százalékkal javult a rákos betegek gyógyításának eredményessége

Az Országos Onkológiai Intézet felmérése szerint 2006 és 2013 között 12-13 százalékkal javult a rákos betegek gyógyításának eredményessége Magyarországon: a legjelentősebb előrelépés a hererák, a szájüregi rákok és az emlőrák esetében történt.

hirdetés

A javulás ellenére Magyarországon továbbra is az összes halálozás 26 százaléka a daganatos megbetegedések miatt következik be, ez azonban megegyezik az uniós átlaggal - mondta az M1 egyik műsorában prof. dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. 

Kásler elmondta: az a legeredményesebb küzdelem, ha kiiktatjuk életünkből a rákkeltő tényezőket, valamint minél gyakrabban veszünk részt szűrésen. Ez utóbbi a méhnyak-, a vastagbél- és az emlőrák esetében lehetséges. Példaként említette, hogy ha a veszélyeztetett korosztályban lévő magyar nők nem csupán 39-42 százalékra járna szűrésre, jóval eredményesebb lehetne a gyógyítás is. 

A szeptembertől induló, két évenkénti célzott vastag- és végbélvizsgálat esetében - az 50-70 év közöttiek vehetnek részt - eddig 2624 háziorvosi praxis csatlakozott önként, ami a háziorvosok 51,6 százaléka. A minél nagyobb részvételre kommunikációs kampánnyal, tájékoztatókkal, lakossági fórumokkal buzdítanak majd.

Szintén új információ, hogy az Országos Onkológiai Intézet várhatóan egy egynapos diagnosztikai központot alakít majd ki az intézeten belül. "Ez azt jelenti, hogy ha pályázatok révén meg tudjuk építeni ezt a centrumot, akkor egy vagy két nap alatt is el lehet majd jutni a daganat diagnózisáig" - mondta az InfoRádiónak nemrég Kásler.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek