A nők körében 43 százalékkal emelkedhet 2030-ra a tüdőrák miatti halálozás

A Cancer Research folyóiratban publikált kutatás szerint a nők körében mért, a tüdőrákhoz köthető halálozási arány átlagosan 43 százalékkal fog emelkedni 2015 és 2030 között a vizsgált 52 országban. Várhatóan a leggazdagabb országokban, Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon lesz a legmagasabb a halálozási arány.

hirdetés

Dr. Jose Martinez-Sanchez, a tanulmány vezető szerzője és a barcelonai UIC epidemiológusa szerint "Ennek az az oka, hogy a tanulmányunkban szereplő európai és oceániai országokban a nők dohányzása társadalmilag jóval korábban vált elfogadottá, mint Amerikában vagy Ázsiában. Ez megmagyarázza, hogy miért tapasztalható nagyobb, a tüdőrákkal összefüggésben álló halálozási ráta ezekben az országokban."

Bár a jövőben az e-cigaretták terjedése révén a halálozási arány csökkenthető lehet, a kutatók szerint ez a leszokást segítő eszköz ellentmondásos, illetve nem is megfelelő. A tüdőrák visszaszorításának továbbra is az a leghatásosabb módja, ha megelőzzük, hogy az emberek egyáltalán elkezdjenek dohányozni. Cselekvés hiányában azonban a halálesetek száma világszerte emelkedni fog, mivel az Európában és máshol meghozott korlátozó intézkedéseknek köszönhetően a dohánycégek a fejlődő országokra összpontosítottak.

Ezzel szemben a mellrákhoz köthető halálesetek aránya 9 százalékkal csökkenhet ezen időszak alatt. A csökkenés az orvosi ellátás és a szűrési programok fejlődésének eredménye, amely lehetővé teszi a betegség korai felismerését és kezelését. Ezzel szemben Nagy-Britanniában és más országokban alig változott a tüdőrákot túlélők száma, mert a betegséget csak későn diagnosztizálják.

A Dr. Martinez-Sanchez és csapata szerint az általuk vizsgált 52 országból 26-ban a tüdőrák gyakoribbá fog válni a mellráknál. "Miközben nagy lépéseket tettünk annak érdekében, hogy a mellrákos halálesetek számát világszerte visszaszorítsuk, addig a nők körében előforduló, tüdőrákhoz köthető halálesetek száma szerte a világon emelkedik" - mondta Dr. Martinez-Sanchez. Hangsúlyozta, hogy intézkedések nélkül az egész világon növekedni fog a betegség által előidézett halálozás.

Magyarországon kiugróan magas a tüdőrákhoz köthető halálesetek aránya: az Eurostat adatai szerint 2015-ben az Európai Unióban 5,2 millió haláleset történt, ennek körülbelül negyede, 1,3 millió volt köthető daganatos megbetegedésekhez. Ezekből 273 400-at tüdőrák okozott, ide értve a légcsövek rákos megbetegedését is.

A végzetes rákos megbetegedések között a tüdőrák volt a leggyakoribb, az összes rákos haláleset 21 százalékát ez a betegség okozta. Az uniós tagállamok közül a tüdőrák aránya Magyarországon volt a legmagasabb: hazánkban az összes rákos haláleset 27 százalékáért a tüdőrák volt a felelős. Három éve hazánkban 32 792 rákos halálesetet regisztráltak, ebből 8 753 volt a tüdőrákos esetek száma. A betegség itthon a férfiak között gyakoribb: a fenti adat 5 356 férfit és 3 397 nőt takart.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Cancer Research

Ajánlott cikkek