További cikkek a Onkológia rovatból

Az új terápiás és szűrési módszereknek köszönhetően jelentősen csökkent az emlőrák miatti halálozás

Az elmúlt évtizedekben több tucat új emlőrák elleni gyógyszer került forgalomba és vált a klinikai gyakorlat részévé, a mammogram technológia szintén nagy fejlődésen ment keresztül, és az új terápiás és diagnosztikai módszerek eredményei a gyakorlatban is tükröződnek.

hirdetés

A kutatók által készített modell szerint a szűrési és terápiás lehetőségek 2012-ben 49 százalékkal csökkentették az emlőrák mortalitását, összehasonlítva a 2000-ben tapasztalt 37 százalékos csökkenéssel.

Az elemzés összefoglalója a JAMA január 9-ei számában jelent meg.

„Ezek az adatok rendkívül pozitívak az emlőrákos betegek szempontjából” – mondta a kutatás vezetője, a Stanford University School of Medicine professzora, Dr. Sylvia Plevritis. „A szűrési és terápiás módszerek fejlődése segít megmenteni a betegek életét, és ezt most számszerűsítettük is ebben a modellben.”

2005-ben a kutatócsoport az 1975 és 2000 közötti adatokat dolgozta fel annak érdekében, hogy feltárják az új szűrési és kezelési eljárások által az emlőrák mortalitás csökkenésének mértékére gyakorolt hatást. A kutatók olyan modelleket dolgoztak ki, amelyek azt ábrázolták, hogy hány nő halna meg szűrés és kezelés nélkül, majd ezekkel az adatokkal kiszámították a szűrési és terápiás eljárások hatását. A modellezett kiinduláshoz viszonyítva a mortalitás csökkenését 50 százalékban a szűrés, 50 százalékban pedig a kezelés eredményezte.

A kutatók nagy hangsúlyt helyeztek az emlőrák különböző molekuláris altípusainak modellezésére is. Hat független kutatócsoport modelljeit összesítették, hogy a szűrés és terápia hatását meghatározzák. A kutatók kiszámították az átlagos mortalitást kemoterápia, hormonterápia és trasztuzumab kezelés esetében.

A kutatók azt találták, hogy 2012-ben a szűrés és a különböző terápiás eredményeként az emlőrák mortalitása 49 százalékkal csökkent, amelyből a csökkenés 37 százaléka a szűrési eljárásoknak volt köszönhető, 63 százalék pedig a terápiának.

Ugyanakkor a különböző molekuláris altípusok esetében eltéréseket találtak, például az ER-pozitív/ERBB2-pozitív emlőrák esetében – ami a leggyakoribb típus – a mortalitás szűrésnek köszönhető csökkenése csak 31 százalékos volt és 69 százalék volt a különböző terápiák eredménye. Az ER-negatív/ERBB2-negatív daganat esetében 48 százalékos csökkenés volt a szűrésnek tulajdonítható, és 52 százalék a kezelésnek.

„Az újabb gyógyszerek, különösen a célzott terápiák nagyobb mértékben csökkentik az emlőrák mortalitását, mint a szűrés, de a szűrésnek továbbra is jelentős hatása van a halálesetek számának csökkentésében.”

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy az új szűrési és diagnosztikai eljárások segítségével korai fázisban kimutatható a daganat, ami által kevésbé intenzív kezelés is elégséges lehet, és ez a beteg számára kevesebb mellékhatással jár, jobban tolerálható.

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek