További cikkek a Onkológia rovatból

Hasznos lehet a Google a daganatos betegségek diagnosztizálásában

Kutatók szerint Dr. Google akár már egy évvel hamarabb is kiszűrheti a petefészekrák tüneteit, mint az orvosok.

hirdetés

A kutatók szerint „Dr. Google” a jövőben alkalmas lehet, hogy akár egy évvel korábban kimutassa a petefészekrákot, mint amire jelenleg képes a tudomány - a DailyMail cikke alapján az acnews.hu.

A betegséggel küzdő nőknél ugyanis már 360 nappal a diagnózis előtt is kimutathatók a tünetek. Ilyen a fogyás, a hólyagproblémák és a puffadás. A Google az egy átfogó kutatásban résztvevőknél a húgyúti tünetekre irányuló keresések „kiugrását” észlelte, ez a rák fő figyelmeztető jele. Ráadásul 4 hónappal azelőtt, hogy a háziorvosok a pácienseket további vizsgálatokra küldték volna. Mindezek mellett a kismedencében lévő fájdalom is már 70 nappal az első, komolyabb vizsgálatok előtt megjelenik az internetes keresésekben.

Az Imperial College londoni kutatói, akik 235 nő Google keresési előzményeit követték nyomon, azt állították, hogy az adatok „hatalmas lehetőségeket kínálnak az egészségügyi és betegségszűrésben” - annak ellenére, hogy a betegeknek már régóta nem tanácsolják, hogy az interneten keressenek rá a tüneteikre.

"Eredményeink azt mutatják, hogy lehetséges a keresőmotorok adatainak felhasználása annak megértésére, hogy az állapotok mikor és hogyan jelennek meg, és ez hasznos lehet a betegségek korai felismerésében. Az online keresési adatok óriási lehetőségeket rejtenek az egészségügyben és a betegségek szűrésében, tekintettel az internet világszerte elterjedt használatára. Reméljük, hogy kutatásunk felkelti az érdeklődést ezen új terület iránt” – nyilatkozta Dr. Jennifer Barcroft, a kutatás vezető szerzője.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

acnews.hu

Ajánlott cikkek