További cikkek a Onkológia rovatból

Egy A-vitamin származék szelektíven elpusztítja a tumor-őssejteket

Az A-vitaminból mesterségesen előállított aciklusos retinoidról már igazolták, hogy megelőzi a hepatoelluláris karcinóma kiújulását, de egy új kutatás szerint a vegyület a tumor-őssejtek egy speciális csoportját támadja meg, és ez által megakadályozza új tumorok kialakulását.

hirdetés

A kutatás összefoglalása a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelent meg.

A HCC magas mortalitású daganat, ami körülbelül 600 ezer halálesetet okoz világszerte, és így a második vezető daganatos halálok a nem kissejtes tüdőrák után. A magas mortalitás egyik fő oka a kiújulás rendkívül nagy gyakorisága – a műtét és az egyéb terápiák kezdetben ugyan hatásosak, de nagyon gyakori a relapszus. A kutatók emiatt kerestek új terápiás lehetőséget a relapszusok megelőzésére, és nemrég az aciklusos retinoidról igazolták, hogy hatékonyan képes megakadályozni a daganatok kiújulását.

A kísérletek során az aciklusos retinoid hatására a tumor-őssejtek száma a dózis nagyságától függő mértékben csökkent. A kutatók megvizsgáltak egy alacsonyabb, 300 mg/nap, és egy magasabb, 600 mg/nap dózist, és azt találták, hogy a nagyobb dózis az EpCAM-pozitív sejtek szelektív pusztulását eredményezte.

Az aciklusos retinoid (más néven peretinoin) hatásának értékelésére egy fázis 3 klinikai vizsgálat már zajlik Koreában, Tajvanon és Szingapúrban, az eredmények további adatokkal fognak szolgálni a molekula hatásosságával kapcsolatban.

Xian-Yang Qin el al., "Prevention of hepatocellular carcinoma by targeting MYCN-positive liver cancer stem cells with acyclic retinoid," PNAS (2018). www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.1802279115

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek