További cikkek a Onkológia rovatból

Egy csepp vérből diagnosztizálhatóak lesznek a legsúlyosabb daganatos betegségek

Az új teszt elméletileg kevesebb mint 0,05 milliliter vért igényelne a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és a gyomorrák diagnosztizáláshoz.

hirdetés

Egy új, mesterséges intelligenciával működő teszt alkalmas a három fő ráktípus pontos és gyors kimutatására, a teszthez pedig elég egyetlen csepp vér. Ha az új eszköz használata elől elhárulnak az akadályok, az széles körben segítheti a hozzáférést a korai és hatékony rák-diagnosztikához, és javíthatja a túlélés esélyeit.

Az előzetes kísérletek során az eszköz képes volt különbséget tenni a diagnosztizált hasnyálmirigy-, gyomor- vagy vastagbélrákos betegek, illetve a nem rákos betegek között - és az elemzés mindössze percekig tartott. A kutatók szerint a vérben lévő bizonyos vegyületek kimutatásával a teszt az esetek 82-100 százalékában képes volt megállapítani, hogy egy beteg rákos-e.

Noha a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és a gyomorrák a leghalálosabb rákos megbetegedések közé tartoznak, jelenleg nincs olyan vérvizsgálat, amely elég pontos lenne a betegségek önálló diagnosztizálásához. Ehelyett az orvosok általában képalkotó vagy sebészeti eljárásokra támaszkodnak a rákos szövetek kimutatásakor. Az új teszt elméletileg kevesebb mint 0,05 milliliter vért igényelne a diagnosztizáláshoz, és ez lehet alvadt, szárított vér is – állítják a tesztet kifejlesztő kínai tudósok, akik eredményeiket a Nature Sustainability című folyóiratban megjelent tanulmányukban ismertették.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

qubit.hu

Ajánlott cikkek