További cikkek a Onkológia rovatból

Egyre több fiatal nő betegszik meg tüdőrákban

Növekszik a tüdőrákos megbetegedések gyakorisága az 50 évesnél fiatalabb nők körében egy 40 országra kiterjedő tanulmány adatai alapján.

hirdetés
Napjainkig a tüdőrák inkább a férfiak betegsége volt, tekintve, hogy a férfiak fiatalabb életkorban kezdenek el dohányozni, és többen is dohányoznak közülük, mint a nők közül. Manapság azonban a férfiak és nők tüdőrákos megbetegedésének gyakorisága egyre közeledik egymáshoz. Az International Journal of Cancer 2020. február 5-i számában megjelent tanulmány szerint az 50 évesnél fiatalabb korosztály női tagjainál gyorsabban nő a tüdőrákos megbetegedések aránya, mint férfiaknál - írja az OTSZ online.
 
Dr. Miranda M. Fidler-Benaoudia (Cancer Control Alberta, Alberta Health Services, Calgary, Kanada) és munkatársai 40 országból származó, 1993 és 2012 közötti adatokat értékelték. 
 

Eredmények

 
A kutatók a 2008-2012 időszakban - az 1993-1997 időszakhoz képest - három fő tendenciát figyeltek meg:
 
1. Hat országban (Kanada, Dánia, Németország, Új-Zéland, Hollandia, Egyesült Államok) a megbetegedések gyakorisága szignifikánsan jobban nőtt a nők körében.
2. 23 országban szintén a nők megbetegedési aránya nőtt jobban, de nem szignifikáns jelleggel.
3. További 11 országban változatlanul a férfiak "vezettek" a tüdőrákos megbetegedések terén.
 
A szignifikáns női túlsúlyban szerepet játszik az érintett hat országban tapasztalható "tobacco epidémia". A nem szignifikáns növekedést mutató országokban még nem terjedt el a dohányzási "járvány", de később bekövetkezhet. Az alacsony személyi jövedelemmel rendelkező országokat még nem érte el a fejlett országokban tapasztalt "tobacco epidémia", ezért nem magasabb a nők tüdőrákos gyakorisága, és ennek emelkedése a közeljövőben nem is várható.
 
A növekedést leginkább az adenocarcinomák megszaporodása okozza. A dohányzás minden szövettani típusú tüdőrák kockázatát növeli, de a dohányzókban leginkább a laphám karcinomák és a kissejtes tüdőrákok kockázata nő. A világon kb. 1200 millió ember dohányzik, és a dohányzás évente kb. 8 millió ember haláláért felelős közvetlenül vagy közvetve.
 

 

 

 

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

otszonline.hu

Ajánlott cikkek