További cikkek a Onkológia rovatból

Fulvestrant és palbociclib hatásossága HER2-negatív, metasztatikus emlőrákban

A PALOMA-3 klinikai vizsgálatban a CDK4 és CDK6 inhibitor palbociclib és fulvestrant kombinációja jelentős javulást eredményezett a progressziómentes túlélés tekintetében metasztatikus emlőrákban szenvedő betegeknél.

hirdetés

Ebben a 17 országban, 144 vizsgálóhelyen végzett multicentrikus, kettős vak, randomizált, fázis 3 vizsgálatban olyan 18 év feletti, hormonreceptor-pozitív, HER2-negatív metasztatikus emlőrákban szenvedő nőbetegek vetek részt, akiknél a korábbi endokrin terápia ellenére a tumor progrediált. A betegeket a korábbi hormonális kezelésre való érzékenység, a menopauzális státusz és a viszcerális metasztázisok jelenléte alapján rétegezték.

A bevont betegeket 2:1 arányban randomizálták orális palbociclib (naponta 125 mg, 3 hétig) és 500 mg fulvestrant (im. injekció az 1. ciklus 1. és 5. napján) kezelésre vagy placebo és fulvestrant kezelésre.

A vizsgálat elsődleges végpontja a vizsgálóorvos által meghatározott progressziómentes túlélés volt. A klinikai paraméterek, kvantitatív hormonreceptor-expresszió és a tumor PIK3CA mutációs státusza alapján értékelték a terápiarezisztenciát is.

2013 októbere és 2014 augusztusa között 521 beteget randomizáltak, 347-et a fulvestrant plusz palbociclib karra, 174-et a fulvestrant plusz placebo karra. 2015 márciusáig 259 progressziómentes túlélést jegyeztek fel: 145 esetet a fulvestrant plusz palbociclib csoportban és 114-et a fulvestrant plusz placebo csoportban. a medián utánkövetési időtartam 8,9 hónap volt, a medián progressziómentes túlélésé 9,5 hónap a fulvestrant plusz palbociclib csoportban és 4,6 hónap a fulvestrant plusz placebo csoportban.

3-as és 4-es súlyossági fokú mellékhatások 251 (73 százalék), illetve 38 (22 százalék) betegnél fordultak elő. A leggyakoribb mellékhatás a neutropénia (65%, ill. 1%), az anaemia (3%, ill. 2%) és a leukopénia (28%, ill. 1%) volt. Súlyos mellékhatás a fulvestrant plusz palbociclib csoportban a betegek 13 százalékánál jelentkezett (44 beteg), a placebócsoportban pedig a betegek 17%-ánál (30 beteg). PIK3CA mutációt a betegek 33%-ánál mutattak ki a plazma-DNS-ből, ez az adat 395 beteg esetében állt rendelkezésre. Sem a PIK3CA mutációs státusz, sem a hormonreceptor-expresszió szintje nem befolyásolta számottevően a terápiás választ.

A fulvestrant és palbociclib kombináció alkalmazása jelentősen javította a progressziómentes túlélést, függetlenül a rezisztencia mértékétől, a hormonreceptor-expresszió szintjétől és a PIK3CA mutációs státusztól.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek