Hatásos lehet a diszulfirám a kemoterápiával szembeni rezisztencia ellen

Pozitív eredménnyel zárult az alkoholfüggőség kezelésére szolgáló diszulfirám laboratóriumi vizsgálata, amelyben kutatók tüdőrákos betegeknél vizsgálták a hatóanyagnak a kemoterápiával szembeni rezisztencia elleni hatását.

hirdetés

A dublini kutatócsoport azt tárta fel, hogy a magas ALDH-aktivitású tüdőrák sejtek rezisztenssé váltak a kemoterápiára, ami a gyógyszer-rezisztens tumorsejtek növekedését és terjedését váltotta ki, és végül a daganat ellenállóvá vált a kezeléssel szemben.

A kutatás eredményei hozzájárulhatnak annak megértéséhez, hogy miért progrediál sok tüdőrákos beteg állapota a kemoterápiás kezelés után.

Az alkoholfüggőség kezelésére szolgáló diszulfirám, amely már világszerte közel 60 éve forgalomban van, gátolja az ALDH aktivitását.

A diszulfirám szedhető orálisan és a mellékhatásai jól tolerálhatóak, és a kemoterápia-rezisztens tüdőrák kezelésében új terápiás lehetőséget jelenthet az alkalmazása.

A hatásmechanizmust tekintve a diszulfirám gátolja a tumor-őssejteken expresszálódó ALDH marker aktivitását, ez által csökkentette a tumorsejtek növekedését és fokozta a tumor-őssejtek pusztulását. A kutatók igazolták, hogy a diszulfirámmal kombinált kemoterápia szignifikánsan hatékonyabb volt a gyógyszer-rezisztens tüdőrák kezelésében, mint az önmagában alkalmazott kemoterápia.

Az új daganatellenes terápiák alternatív megközelítésének egyik módja a más indikációkban már engedélyezett gyógyszerek tumorellenes hatásának értékelése, és folyamatosan növekszik azok iránt a szerek iránt az érdeklődés, amelyek eredetileg nem daganatellenes javallatban kaptak jóváhagyást, de rendelkeznek valamilyen fokú tumorellenes hatással.

A kutatás eredményei az Oncotarget folyóiratban jelentek meg.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek