További cikkek a Onkológia rovatból

Kétélű kard lehet a daganatellenes terápia

A Harvard Medical School kutatói azt fedezték fel, hogy a kemoterápiás kezeléssel vagy más daganatellenes terápiával elpusztított tumorsejtek maradványai egy gyulladásos reakció indukálásán keresztül stimulálják a daganat növekedését.

hirdetés

A kutatás összefoglalása a The Journal of Experimental Medicine folyóiratban jelent meg, és leírja, hogy a kutatók olyan új – reszolvinnak nevezett – molekulacsaládot fedeztek fel, amely gátolja a szervezetben a nemkívánatos gyulladásos választ, és ez által hozzájárulhat a jelenleg rendelkezésre álló daganatellenes terápiák hatékonyságát javító kezelések kifejlesztéséhez.

A hagyományos, sugárkezelésen és gyógyszeres terápián alapuló daganatellenes kezelések célja, hogy a lehető legtöbb tumorsejtet elpusztítsák, de az elpusztított daganatsejtek után visszamaradó sejttörmelék fokozhatja a proinflammatorikus citokinek termelődését, amelyekről ismert, hogy stimulálják a tumornövekedést. A kutatás vezetője szerint „Az elpusztított és haldokló tumorsejtek a tumor mikrokörnyezet alulbecsült részei, amelyeknek jelentős hatása van a tumor progressziójára.”

A kutatók ezért azt tűzték ki célul, hogy megvizsgálják, hogy a tumorsejtekből származó törmelék valóban stimulálja-e a daganat növekedését. A kutatásban a Harvard Medical School munkatársai mellett részt vettek a Dana-Farber Cancer Institute és az Institute of Systems Biology kutatói is.

A kutatócsoport első lépésben különböző citotoxikus vagy célzott terápiás szerrel laboratóriumi körülmények között daganatsejteket pusztított el, és azt találták, hogy a keletkező törmelék állatkísérletekben fokozta a tumorképződést, amikor egerekbe injekciózták be azt kis mennyiségű élő tumorsejttel együtt, amelyek viszont önmagukban nem voltak képesek elindítani a tumornövekedést. Hasonlóképpen, amikor egereket kezeltek ciszplatinnal és vinkrisztinnel, a keletkező tumorsejt törmelék in vivo fokozta az életben maradt tumorsejtek azon képességét, hogy új daganatot képezzenek.

„A citotoxikus daganatellenes terápia ezek alapján egy olyan kétélű kard, ami közvetlenül hozzájárul a tumorprogresszióhoz és relapszushoz, mivel a tumorsejtekből származó törmelék fokozza a daganatsejtek túlélését és növekedését” – tette hozzá Dr. Panigrahy.

A kutatók felfedezték, hogy a tumorsejt törmelék azért fokozza a daganat növekedését, mert a foszfatidilszerin nevű lipidmolekula, ami az elhalt és haldokló sejtek felszínén jelenik meg, a makrofágok segítségével stimulálja a proinflammatorikus citokinek termelődését.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy ha a gyógyszeres kezelés hatására keletkező sejttörmelék fokozza a tumornövekedést, akkor a törmelék eltakarítása kiiktathatja ezt a hatást. A reszolvinok olyan endogén lipid eredetű mediátorok, amelyek stimulálják a gyulladás megszűnését az által, hogy semlegesítik a citokinek hatását és fokozzák a sejttörmelék makrofágoka általi felvételét.”

A kutatók ezt követően egereket kezeltek kis dózisú reszolvinokkal, és azt látták, hogy a sejttörmelék által stimulált tumornövekedés lelassult és a daganatsejtek nem képeztek metasztázisokat. A reszolvinok fokozták több citotoxikus terápia hatásosságát is különböző típusú daganatok kezelése során.

A reszolvinokkal végzett klinikai vizsgálatok már zajlanak annak érdekében, hogy gyulladásos és neurodegeneratív megbetegedések új gyógymódjainak kifejlesztését lehetővé tegyék. „A reszolvin útvonal felhasználása egy teljesen új, nem toxikus és nem immunszuppresszív megközelítést jelenthet a daganatellenes terápiában az által, hogy a szervezet endogén gyulladásgátló mediátorainak termelődését fokozza.”

 

Sulciner et al., 2018. J. Exp. Med. http://jem.rupress.org/cgi/doi/10.1084/jem.20170681?PR

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek