További cikkek a Onkológia rovatból

Új elmélet a daganatok kialakulásával kapcsolatban

Az általánosan elfogadott elmélet szerint a daganatok kialakulásának forrását a gyorsan osztódó rendellenes sejtek jelentik, de egy új kutatás felvetette, hogy érett sejtek is kulcsfontosságú szerepet játszhatnak a tumorok kialakulásában.

hirdetés

Az új felfedezés teljesen átformálhatja a daganatos betegségek eredetéről alkotott elméleteket és a kezelési lehetőségeket. A kutatás összefoglalója a Gastroenterology folyóiratban jelent meg.

A Washington University School of Medicine kutatói azt találták, hogy az érett sejtek rendelkeznek olyan képességgel, ami lehetővé teszi, hogy a gyorsan osztódó őssejtekhez hasonlóan viselkedő sejtekké alakuljanak vissza. Viszont amikor ezek az idős sejtek visszaalakulnak őssejtszerű sejtekké, magukkal viszik az addig felhalmozott mutációikat, és ez által premalignus léziók kialakulására való hajlamot eredményeznek.

„Kutatóként nagyrészt az őssejtek szerepének megértésére fókuszáltunk az utóbbi időben, de kevesebb figyelmet fordítottunk arra, hogy az érett sejtek milyen szerepet játszanak a daganatok kialakulásában” – mondta a kutatás vezetője, a gasztroenterológiai osztály professzora. „Most viszont úgy tűnik, hogy amikor az érett sejtek őssejtszerű állapotba térnek vissza, ez olyan negatív folyamatokkal jár, ami daganatok kialakulásához vezethet.”

A kutatási eredmények egér- és humán gyomorsejteken végzett vizsgálatokból származnak, és segíthetnek azzal kapcsolatos kérdések megválaszolásában is, hogy a tumorsejtek hogyan képesek elkerülni a daganatellenes kezelések hatását.

A daganatellenes terápiák nagy része a sejtek osztódásának gátlásán keresztül fejti ki a hatását, és ezek a kezelések jellemzően az őssejteket támadják meg, de nem feltétlenül akadályozzák meg, hogy érett sejtek visszatérjenek az őssejtszerű állapotba.

„A tumorellenes terápiáknak azért az őssejtek a fő célpontjai, mert ezek a sejtek nagyon gyorsan osztódnak, de például ha érett sejtek vesznek részt egy sérülés gyógyulásában, akkor ezek a terápiák nem lesznek hatékonyak” – tette hozzá a kutatás egyik munkatársa. „Ha a daganat kiújul, annak lehet az is az oka, hogy a kezelés nem pusztította el ezeket az őssejtszerűen viselkedő érett sejteket, ami premalignus léziók, majd tumor kialakulásához vezethet.”

Gyomorrákos betegektől vett szövetminták vizsgálata során a kutatók azt találták, hogy bizonyos érett sejtek visszaalakultak őssejtszerű állapotba, és gyors osztódásba kezdtek.

A kutatók most olyan gyógyszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek gátolják a premalignus állapot kialakulását az által, hogy megakadályozzák ezeknek az érett sejteknek a proliferációját és osztódását.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek