További cikkek a Onkológia rovatból

Új terápiák a limfóma kezelésében

A nyirokcsomó daganatos megbetegedésének, a limfómának a legújabb terápiás lehetőségeiről tanácskoznak Debrecenben. A háromnapos rendezvényen több mint 130 előadást tartanak a szakemberek – köztük a Debreceni Egyetem orvosai.

hirdetés

Bár a limfóma is egy rosszindulatú daganatos betegség, de nem rák. Nagyon sok alcsoportja van, melyek kezelhetősége különböző. Van olyan, amely 90 százalékban meggyógyítható, de olyan is, ahol nagyon kicsi a gyógyulási arány. Magyarországon évente körülbelül 2000 új megbetegedést fedeznek fel, ma már mintegy 50000 limfómás él hazánkban.

- Fontos, hogy szakmai tanácskozást, megbeszélést tartsunk, hiszen az utóbbi időben robbanásszerű változáson mentek át a hematológián, az onkohematológián belül az elméleti és a biológiai ismeretek. Célzott, új, innovatív terápiák kerültek a gyakorlatba. Ezek egy része még csak a nemzetközi gyógyszertanulmányokban létezik, de vannak, amelyek már elérhetők, támogatottak a betegek számára. Az újdonságok bevezetése a gyakorlatban új lehetőségeket jelent a kezelőorvosok számára, és ez nagymértékben javítja a betegek életminőségét, életkilátásait – hangsúlyozta Illés Árpád, a Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság elnöke, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Intézet Hematológiai Tanszékének vezetője.

Illés Árpád hozzátette: a kétévenként megrendezett konferencia egy olyan szakmai fórum, ahol a gyors fejlődés nyomon követhető minden hematológiai betegséggel foglalkozó szakember számára.

- Az, hogy Illés Árpádot választották a Magyar Hematológiai és Transzfuziológiai Társaság elnökévé, és az, hogy itt rendezik a konferenciát elismerés a városnak és az egyetemnek is. Az a munka, ami Debrecenben folyik, egy példaértékű szakmai tevékenység. Egy olyan közösség, egy olyan szakmai műhely alakult itt ki, amire méltán vagyunk büszkék – mondta köszöntőjében Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke beszédében kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem vezetése teljes mértékben elkötelezett a szakterület fejlesztése mellett.

- Ez abban is megnyilvánult, hogy az intézmény fél milliárd forintos saját forrásból új, steril kórtermekkel és korszerű műszerekkel bővítette a Klinikai Központ Hematológiai Transzplantációs Osztályát. Nagyon sok feladat van még előttünk. Nagyon fontosnak tartjuk például a daganatos betegeknél a betegút követését, amelyre külön rendszert dolgozunk ki. Emellett meg akarjuk erősíteni a diagnosztikát is – ismertette Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke.

A Nagyerdei Stadionban rendezett háromnapos tanácskozáson több mint 300 szakember vesz részt.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

DOTE

Ajánlott cikkek