További cikkek a Onkológia rovatból

Vérvizsgálattal kimutatható a korai stádiumú hasnyálmirigyrák

Svéd kutatók kifejlesztettek egy olyan vérvizsgálati módszert, amellyel a legkorábbi stádiumban ki lehet mutatni a hasnyálmirigyrákot.

hirdetés

A kutatók dán és amerikai betegektől vett mintákat használtak, amelyek a betegség különböző stádiumaiból származtak. Jelenleg a hasnyálmirigyrák diagnosztizálása rendkívül nehézkes, és így világszerte a legmagasabb halálozási arányú daganatos betegségek közé tartozik. Bár a hasnyálmirigyrák a daganatos megbetegedéseknek csupán 3 százalékát teszi ki, de a késői stádiumban történő diagnosztizálás következtében mégis több halálesetet okoz, mint például az emlőrák.

Becslések szerint 2030-ra a hasnyálmirigyrák lesz a második legmagasabb mortalitású daganatos betegség a világon.

Carl Borrebaeck, a Lund Egyetem Immuntechnológiai Karának professzora szerint „az új vérvizsgálat 96 százalékos pontossággal képes kimutatni az 1-es és 2-es stádiumú hasnyálmirigyrákot, amikor még jó esély van a sikeres műtéti beavatkozásra. Az előrehaladott hasnyálmirigyrák jelenleg gyógyíthatatlan, és a diagnózis felállítására sajnos legtöbb esetben ebben a stádiumban kerül sor”.

Annak ellenére, hogy a hasnyálmirigyrák a harmadik leghalálosabb rákbetegség, az incidenciája Európában viszonylag alacsony összehasonlítva a kolorektális, tüdő- és emlőrákkal. Ez a betegek rendkívül rossz kilátásait demonstrálja, mivel a hasnyálmirigyrák prognózisa az elmúlt 40 évben nem változott.

A kutatások szerint a hasnyálmirigyrák medián túlélési arány Európában 5% és a betegek a diagnóziskor az egészséges életidejük 98%-át elveszítik. A riasztó statisztikai adatok ellenére az európaiak 64%-a azt mondja, hogy nagyon keveset tud a hasnyálmirigyrákról, és jelenleg nem is áll rendelkezésre szűrési módszer, ezért létfontosságú felhívni az orvosok és betegek figyelmét a hasnyálmirigyrák jeleire és tüneteire, többek között az újonnan kialakuló diabéteszre, hasi és hátfájdalomra, illetve sárgaságra.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek