További cikkek a Onkológia rovatból

Vizeletmintából is kimutathatóak lehetnek a daganatos betegségek

Egy japán vállalat hamarosan megkezdi annak az új diagnosztikai eljárásnak a kipróbálását, amelynek segítségével vizeletmintákból is ki lehet mutatni a daganatok jelenlétét.

hirdetés

Az új diagnosztikai módszer jelentős mértékben felgyorsítaná a tumoros betegségek szűrését.

A Hitachi által kifejlesztett eljárás alkalmas lehet az emlő- és vastagbélrák vizeletvizsgálattal történő kimutatására. Az új módszert most 250 vizeletmintán fogják értékelni, többek között azzal a céllal, hogy megállapítsák, hogy szobahőmérsékleten tárolt minták alkalmasak-e az elemzésre.

„Ha ez a módszer a gyakorlatban is alkalmazható lesz, sokkal egyszerűbb lesz a rákszűrés, nem lesz szükség például vérvételre” – mondta a vállalat képviselője.

Az új diagnosztikai eljárásnak fontos szerepe lehet a gyermekgyógyászat területén is, különösen kisgyermekeknél.

A korábbi vizsgálatok igazolták, hogy egy új típusú vérvizsgálat segítségével akár nyolcféle daganat is kimutatható még az előtt, hogy a szervezetben áttétet képeznének.

Az új vizeletvizsgálat olyan anyagcsere-terrmékeket mutat ki, amelyek biomarkerként szolgálnak különböző daganatos betegségekben.

A fejlesztés célja olyan korai diagnosztikai eljárás kidolgozása, amely lehetővé teszi a korai stádiumban történő diagnózist, és ez által a terápia eredményességét is javítja, illetve csökkenti az egészségügyi kiadásokat.

A kísérlet áprilisban indul és szeptemberig tart, a Nagoya egyetemmel együttműködésben.

A fejlesztők célja az, hogy 2020-ban már rendelkezésre álljon az új diagnosztikai eljárás.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek