Egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatás

Az új jogszabály 2025-től egyetlen szereplőre bízza a kórházakban alkalmazott, nagy értékű gyógyszerek beszerzését.

hirdetés

A Magyar Közlöny 2024. február 22-ei számában megjelenő, 2025. január 1-jén hatályba lépő 33/2024. (II. 22.) kormányrendelet értelmében ("Az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatásról") egy központi szervezet végzi majd a kórházak gyógyszerellátását Magyarországon, amely speciális jogokkal felruházott projekttársaság formájában jöhet létre. Ezt az új szereplőt pályázat útján választhatja ki az általános politikai koordinációért felelős miniszter (vagyis Rogán Antal, kabinetminiszter) a Nemzeti Koncessziós Iroda közreműködésével.

A kormányrendelet lehetővé teszi az újonnan létrehozott projekttársaság számára, hogy lakossági vénybeváltó részlegeket hozzon létre anélkül, hogy a patikák nyitását szabályozó piaci korlátozások érintenék. A Magyar Gyógyszerészi Kamara aggodalmát fejezte ki, mivel a projekttársaságot különleges jogosítványokkal ruházzák fel, ami előnyt jelenthet a piacon már jelen lévő szereplőkkel szemben. Továbbá, a projekttársaság mentesül azoktól az előírásoktól, amelyek a gyógyszertárak alapítását szabályozzák, így a kórházakban, beleértve a magánintézményeket is, korlátozások nélkül nyithatnak új patikákat.

A korábbi szabályozás szerint a gyógyszer-nagykereskedők nem szerezhettek tulajdont gyógyszertárakban, sem közvetlenül, sem közvetve. A változás értelmében azonban az új projekttársaság, amely maga is nagykereskedő, kivételt képez e szabály alól, lehetővé válik számára, hogy saját, egységes arculatú vénybeváltó patikahálózatot hozzon létre.

Ez a rendelkezés újraformálhatja a gyógyszerpiacot, különösen a kórházak környékén működő patikák szempontjából. Az intézkedés célja az országosan egységes gyógyszerellátás biztosítása, ám kritikák szerint előnytelenül érintheti a meglévő piaci szereplőket.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek