Hogy látja a németországi gyógyszerészet helyzetét Friedemann Schmidt, a Szász Gyógyszerész Kamara elnöke?

Drezdában rendezték a 20. Szász Gyógyszerésznapot, ahol a Szász Gyógyszerész Kamara elnöke interjút adott, melyben a saját tapasztalataikról, azok hasonlóságairól, vagy különbségeiről beszélt a magyarországi helyzettel összehasonlítva.

hirdetés

Dipl.-Pharm. Friedemann Schmidt a Szász Gyógyszerész Kamara, majd az Össznémetországi Gyógyszerész Szövetség elnöki tisztségei után ma a Szabadfoglalkozású Szakmák Szövetségének (SzSzSz) elnöke, mely szervezet az idén májusban lesz 75 éves. Ez az egyetlen országos ernyőszervezet, ami összefogja az összes szabadfoglalkozású szakmát. SzSzSz-ben képviselt szakmai csoportok önkormányzati testületekbe, egyesületekbe tömörülnek. Tagjai az egyes szakmák (pld. orvos, gyógyszerész) tartományi és országos szintű kamarái és szövetségei. A német gazdaság egyik legfontosabb ernyőszervezete, több mint 6 millió ember dolgozik a szabadfoglalkozású szakmákban, és a német bruttó nemzeti termék 11%-át állítják elő.

Szakma és politika viszonya  

A német gyógyszertári rendszer erősen szabályozott, így fontos a kormánykoalíció pártjaival az észszerű munkakapcsolat, mely most nehezen valósítható meg. A német gyógyszerészi közösség hagyományosan szorosan kötődik a polgári pártokhoz, azaz a CDU/CSU-hoz és az FDP-hez. Az SPD-vel és a Zöldekkel való kapcsolaton ezért folyamatosan dolgozni kell.

Mi most a legfontosabb kérdés a gyógyszerészet területén?

A gyógyszertárak tulajdonjogának megőrzése: a gyógyszertár a gyógyszerészé. Szabályozásuk kimondja az „idegen tulajdon tilalmát”, azonban, a törvényt folyamatosan hozzá kell igazítani a társadalom és a politika kívánságaihoz és elvárásaihoz. Ugyanakkor a nagykereskedők nem lehetnek tulajdonosok a patikákban, ahogy gyógyszergyártók sem.

Gyógyszerreklámozás Németországban

A gyógyszerreklámozást szinte kizárólag a gyógyszer gyártók végzik, de az európai csomagküldő gyógyszertárak is végeznek reklámtevékenységet.

Mi az oka a német gyógyszertárak csökkenésének?

A csökkenésnek több oka is van, sajnos az önfoglalkoztatásban, illetve minden szabadfoglalkozású szakmában negatív tendencia figyelhető meg. Az egészségügy területén különösen a kis gyógyszertárak küszködnek gazdaságilag, gyakorlatilag eladhatatlanok. A gazdasági feltételek jelentős javulása ellensúlyozhatná ezt a tendenciát, de ez jelenleg nem látható előre. Ebben a tekintetben a gyógyszertárak száma a jövőben is valószínűleg tovább fog csökkenni. Jelenleg a szakképzett munkaerő hiánya és a rossz gazdasági feltételek jelentik a legnagyobb veszélyt.

Németországban is felmerült a gyógyszerész nélküli gyógyszertár működtetésének kérdése, mire számítanak?

Az ötlet, hogy bizonyos gyógyszertárakat „segédszakmák” tagjai vezessenek, nem új keletű. Jelenleg a német szövetségi Egészségügyi Minisztériumtól várható egy törvénykezdeményezés, de ez még nem áll rendelkezésre. A gyógyszerészek minden rendelkezésükre álló eszközzel ellenezni fogják ezt a tervet, egyelőre nem tudjuk, mi lesz a kimenetele.

Mi a véleménye a kórházi gyógyszertárak kiszervezéséről?

A német kórházi gyógyszertárak száma egy hosszú csökkenő fázis után több éve többé-kevésbé stabil, azonban napirenden van egy nagyszabású kórházi reform. Még nem világos, hogy ez hatással lesz-e a kórházi gyógyszertárakra.

A Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi programja hazánkban állítólag német mintára készült, hogy működik ez Önöknél?

Németországban a Malteser International a katolikus egyház nonprofit karitatív szervezete. Az egészségügyi ágazatban mentőszolgálatokat, ápolási intézményeket és egyéb szociális szolgáltatásokat működtetnek.

Mit mondana az uniós gyógyszerpolitikáról?

A gyógyszerészeti ágazat évek óta az Európai Bizottság figyelmének középpontjában áll. Bár az elmúlt években kevesebbszer történt meg, hogy mind a jogi szabályozás, mind a liberalizáció területén változások lettek volna. Azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy ez a folyamat folytatódni fog. Ennek oka a minden uniós országban fennálló költségnyomás, a társadalom elöregedése és az orvosi tudományok fejlődése.

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

mgyk.hu

Ajánlott cikkek