Mi a fontosabb? A gyógyszerész 15 percen belüli elérhetősége vagy a gyógyszerész személyes jelenléte a gyógyszertárban?

Kicsit hasonlít a helyzet arra, amikor személyesen összetalálkozunk egy ismerősünkkel, beszélgetünk, esetleg olyan témára is rátérhetünk, amit telefonon nem osztanánk meg egymással. Könnyebb valamit félreérteni is telefonon. Még nehezebb a helyzet, ha a beszélgetés témája saját egészségi problémáink, melyek megoldása gyógyszerészi segítséget igényelne. Lehet, hogy sokaknak ez nehézséget okoz. A riportban dr. Csupor Dezső, az MTA Tagja, az MGYT képviselője nyilatkozott.

hirdetés

Mit lát a legnagyobb akadálynak?

Ami még nem fordult elő, hogy úgy kapjon a beteg gyógyszert, hogy az expediálásnál a gyógyszerész még a közelben sincs. Ezt mi komoly problémának tartjuk. A gyógyszer kiadójának nemcsak azt kell elmondania a betegnek, hogyan kell szednie a gyógyszert, milyen gyógyszerekkel szedheti, vagy milyenekkel nem. Ennél bonyolultabb a helyzet, mert vannak olyan esetek, amelyeket a gyógyszerésznek kell adott helyzetben észrevennie, felismernie.

Asszisztens contra gyógyszerész

Sok mindent egy szakasszisztens is tudhat, hiszen szakasszisztensek is expediálhattak eddig is, de csak olyan helyen, ahol gyógyszerész is jelen volt. Az asszisztens szó jelentése: kisegítő, a gyógyszerész kisegítője. Azzal a kompetenciával, hogy a problémás helyzeteket felismeri és meg is tudja oldani, csak a gyógyszerész rendelkezik, és ez most sérülni fog.

A 15 perces várakozás hátrányai

Rosszabb esetben a gyógyszerész le sem teheti a telefont, mert sorra jönnek a hívások, az sem jobb helyzet, amikor 15 percet kell várni, hogy elérjenek egy gyógyszerészt. Így lelassul a forgalom. Csupor Dezső véleménye szerint ennél nagyobb gond, hogy sok kérdés nem fog elhangzani, hisz lesz, aki nem tud várni negyed órát. Másrészt sok kutatás bizonyítja, hogy a személyes tanácsadás hatékonyságát, abszolút nem éri el a telefonos konzultáció hatékonysága. Sok minden nem fog kiderülni, sok minden rejtve fog maradni, és sok kommunikáció létre sem fog jönni.

Ami sokkal súlyosabb, az az, hogy a fiókgyógyszertárak eddig is olyan településeken dolgoztak, ahol nem volt háziorvos. Így most az utolsó egészségügyi dolgozó fog eltűnni azzal, hogy nem lesz kötelező a gyógyszerész jelenléte.

Mi a probléma gyökere? Az, hogy nincs elég gyógyszerész vagy ez már csak a következménye?

Valóban nincs elég gyógyszerész. A megoldás az lenne, hogy legyen több képzett gyógyszerész, és ne a szolgáltatások minőségét építsük le. Ez különösen azért fájdalmas, mert a gyógyszerekkel kapcsolatos tudásmennyiség olyan rohamosan nő, hogy azt még egy diplomával rendelkező gyógyszerésznek is nehéz nyomon követni, és akkor ezt az embert, aki rendelkezik, ezzel a tudással kiveszik a rendszerből. Olyan szinten eshet vissza a betegeknek adott tanácsadás minősége ezeken a településeken, amivel kifejezetten hátrafelé haladunk.

Mi az elképzelése, hogy több gyógyszerész legyen?

Ehhez több gyógyszerészt kell képezni, amire akkor van esély, ha van elég diák, aki a természettudományok iránt érdeklődik. Az is fontos, hogy a természettudományos tantárgyakat hány órában és milyen szinten oktatják az iskolákban. Ez nem egy csapásra, és ez komoly probléma. Míg más országokban egyre több szakmai kompetenciával bírnak, egyre több szakmai feladattal bízzák meg a gyógyszerészeket, addig hazánkban visszalépés történik.

Mivel lehet rávenni a fiatalokat a gyógyszerészképzésben való részvételre?

Azzal, ha ez a szakmai a jelenleginél vonzóbb lenne. Ez elég nehéz akkor, amikor legtöbbször ilyen apropóból kerül a hírek közé ez a hivatás. Kevés a pozitív hír, ez nem segít rajtunk, és az sem segít, hogy a biológia és kémia órák száma csökkent, így eleve kevesebb diák kerül ki gimnáziumokból, aki alkalmas arra, hogy a gyógyszerész képzésbe belépjen. A bérek annyiban játszanak szerepet, hogy a gyógyszerészek nagyon sokfelé elmehetnek dolgozni, és vannak olyan karrier utak, ahol többet kereshetnek, mint a gyógyszertárakban. A klinikák, gyógyszercégek többet tudnak ígérni, ez egy elszívó hatás, de ott is szükség van gyógyszerészekre.

Szerző:

Huszár Zsoltné Dr., szakgyógyszerész

Forrás:

klubradio.hu

Ajánlott cikkek