A reumatológia határterületeivel foglalkozó fórumra került sor

A korszerű 3D-s ortopédiai módszerek, a sejtterápia, az olimpikonok speciális ellátásának szempontjai, valamint az idősgyógyászat aktualitásai is szóba kerültek a 7. DROP konferencián, a Debreceni Egyetem interdiszciplináris fórumán.

Az elmúlt években az egyik legnagyobb hazai konferenciasorozattá fejlődött a Debreceni Egyetem Reumatológia Tanszéke által 2007 óta, minden második évben megtartott Debreceni Reumatológiai Oktatási Program (DROP). A rendezvény különlegességét az adja, hogy a kongresszus interdiszciplináris szemlélettel közelíti a reumatológia tudományát, hiszen a medicina legtöbb szakterületével szorosan összekapcsolódik.

- Az elmúlt évek során 10-12 orvosi témát vizsgáltunk meg a reumatológia szemszögéből. Mindig meghívunk 2-3 másik szakmát, idén a reumatológia ortopédiával, traumatológiával, sportorvoslással és idősgyógyászattal kapcsolatos összefüggéseit tekintjük át – mondta el Szekanecz Zoltán, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszékének vezetője a rendezvény március 23-i sajtótájékoztatóján.

A kongresszus főszervezője kiemelte: a DROP lehetőséget ad arra, hogy a társszakmák képviselői egymással közvetlenül beszéljék meg a közös problémákat, az aktuális kérdéseket. A március 24-ig tartó, hetedik alkalommal megrendezett kongresszusra csaknem 500 résztvevő érkezett a Kölcsey Központba.

A korábbi évek hagyományaihoz hűen egy színvonalas szakdolgozói program kíséri a konferenciát, ahol szakdolgozói szempontból, gyakorlati oldalról közelítik meg a témaköröket.

- Az idei tudományágak a szakdolgozók szempontjából is nagyon fontosak, és nagyon sok kapcsolódási pont van, hiszen az idősellátásban egy ápolónak, szociális gondozónak, vagy a sportsérülések utáni rehabilitációban egy gyógytornásznak nagyon fontos szerepe van – fogalmazott Domján Andrea, a Magyar Reumatológiai Szakdolgozók Egyesületének elnöke.

- A sportorvostan világszerte, Magyarországon és a régióban is az orvostudomány egy nagyon dinamikusan fejlődő ága, ezt ismerte fel a Debreceni Egyetem – jelentette ki Szántó Sándor. A február elsején létrejött ÁOK Sportorvosi Tanszék megbízott vezetője kifejtette: a tanszék az egyetem és a klinika egyéb intézményeivel együtt szeretné felvállalni az élsportolók legális teljesítményfokozását, a sérülések rehabilitációját, valamint az utánpótlás- és a szabadidősportban résztvevőknek is szeretne egy komplex szolgáltatást nyújtani, részben a SET Központtal együttműködve.

Hozzátette: a tudományos tevékenység koordinálása, az orvostanhallgatók, gyógytornászok graduális képzése, a régió sportorvosainak továbbképzése is a tanszék feladata, távlati terveik között pedig a sportorvosképzés elindítása is szerepel.

- A geriátria a belgyógyászat egészéből kiválva, az idősek speciális problémáival foglalkozik.  A lakosság 20 százalékát, csaknem 2 millió embert érintenek az olyan kifejezetten időskori betegségek, mint a felfekvéses fekélyek, az inkontinencia és a demencia – tájékoztatott Bakó Gyula, a DE ÁOK Geriátriai Tanszék egyetemi tanára.

- A traumatológusok nagyon el vannak foglalva a sérültellátással, és kevesebb idejük jut arra, hogy alapkutatással, valamint a biológia terápia lehetőségeivel foglalkozzanak, a kongresszuson viszont ebbe is betekintést nyerhettünk – fogalmazott Turchányi Béla, a Traumatológiai és Kézsebészeti Tanszék vezetője.
A szakember reményét fejezte ki, hogy a Debreceni Egyetem és a Kenézy Kórház fúziója annak a lehetőségét is meg fogja teremtetni, hogy ne csak a sportorvoslás fejlődjön, hanem a traumatológia is jobban elmélyülhessen az alapkutatásban.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

DOTE

Ajánlott cikkek