Hírek, cikkek

Vérből kimutatható, először kapta-e el a koronavírust

Az EurekAlert portál szerint viszonylag egyszerűen után lehet követni, hogy egy fertőzött először kapja-e el a vírust, vagy újrafertőződött.

Megjelenés: 2022. 01. 26.
Tovább

Koronavírus - 6,346 millió a beoltott, 20 174 az új fertőzöttek száma, elhunyt 69 beteg

Magyarországon a beoltottak száma 6 345 766, közülük 6 083 949-en már a második, 3 567 044-en pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvették. Előző nap 20 174 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 471 276-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Megjelenés: 2022. 01. 26.
Tovább

Kezdődhet a Pfizer omikron oltásának tesztelése

1420 egészséges, 18-55 éves felnőtt bevonásával kezdődik meg Amerikában az omikron elleni oltás tesztje.

Megjelenés: 2022. 01. 26.
Tovább

A versenyt élénkítő javaslatokkal orvosolná a GVH a COVID-gyorstesztek magas árait

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán. A nemzeti versenyhatóság szakemberei a magas árak mellett számos más problémát is feltártak, melyek orvoslására a GVH több, a versenyt serkentő javaslattal élt a társhatóságok, a jogalkotó és a piaci szereplők felé. Az ágazat szereplőinek nyolc napjuk van a vizsgálat nyilvános eredményeinek véleményezésére.

Megjelenés: 2022. 01. 25.
Tovább

Nagyon megnőtt a kereslet az ellenanyagszint-mérés iránt

Az ismétlő oltások felvétele előtt is nagyon sokan jönnek ellenanyagszintet méretni, hogy lássák, szükségük van-e újabb dózisra.

Megjelenés: 2022. 01. 25.
Tovább

WHO: A koronavírus tavaszra elvesztheti világjárvány jellegét

Új szakaszába lép a világjárvány, ami az omikron variáns végét is jelentheti – közölte vasárnap a WHO európai igazgatója, írja a France24. „Európa valószínűleg a pandémia utolsó szakasza felé halad” – mondta Hans Kluge az AFP-nek adott interjújában, hozzátéve, hogy az omikron márciusra az európaiak 60 százalékát megfertőzheti.

Megjelenés: 2022. 01. 24.
Tovább

Szakértők: a negyedik oltás általános bevezetése jelenleg felesleges

A negyedik oltásra szerint akkor lesz szükség, ha újabb antigén célpontú vakcinák érkeznek, vagy a járvány jellemzői jelentősen megváltoznak.

Megjelenés: 2022. 01. 24.
Tovább

Nem pártolja a négyhavonta adott oltásokat a Pfizer vezére

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója azt mondta, hogy a koronavírus világjárvány elleni küzdelemben az éves vakcina előnyösebb lenne a gyakoribb emlékeztető oltásoknál, írta a Reuters alapján a hvg.hu.

Megjelenés: 2022. 01. 24.
Tovább

CDC: az oltatlan idősek ötvenszer nagyobb eséllyel kerülnek kórházba

A 65 éves és idősebb amerikaiak körében a be nem oltott emberek csaknem ötvenszer nagyobb eséllyel kerülnek kórházba koronavírus fertőzés miatt, mint a három oltással rendelkező kortársaik, áll az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) jelentésében.

Megjelenés: 2022. 01. 22.
Tovább

Csókay András ózonnal kezelné a koronavírusos betegeket

Az engedélyeztetés nem egyszerű folyamat, mint fogalmaz, nehéz áttörni az etikai bizottságok egyébként teljesen logikusan felépített merev falát.

Megjelenés: 2022. 01. 22.
Tovább

Németországban megháromszorozódhat a napi fertőzöttek száma a következő hetekben

Németországban újra magas a napi fertőzöttek száma, a szakértők szerint a megbetegedések száma megháromszorozódhat február közepére.

Megjelenés: 2022. 01. 22.
Tovább

Az oltottaknak a poszt-Covid-szindrómára is kisebb az esélyük

A fertőzés plusz két vagy három oltás adja a legeslegmagasabb védelmet a súlyos megbetegedés elkerüléséhez – derült ki a szakemberek szavaiból.

Megjelenés: 2022. 01. 21.
Tovább

Covid-19-pandémia és az NSAID-ok: tényleges rizikó vagy téves információ?

Semmilyen evidencia nem igazolja azt, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) szedését kerülni vagy abbahagyni kellene a Covid-19-pandémia miatt. Ma már ezt − a hatósági állásfoglalások mellett – kohorsz vizsgálati eredmények is alátámasztják.

Megjelenés: 2022. 01. 21.
Tovább

A megbetegedések 87 százalékát az omikron okozza

Müller Cecília szerint akik átestek a betegségen, valamilyen fokú védettséget szereztek, de ez a védettség rövid ideig tart és nem elégséges.

Megjelenés: 2022. 01. 20.
Tovább

Megjelent az NNK eljárásrendje a negyedik oltásról

Bármely oltásra bármely vakcina adható negyedik oltóanyagként – derül ki az NNK hivatalos ajánlásából a Népszava szerint.

Megjelenés: 2022. 01. 20.
Tovább

Újabb 340 ezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

A járvány megfékezése érdekében újabb 340 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak.

Megjelenés: 2022. 01. 20.
Tovább

Nagyon olcsó a koronavírus elleni új amerikai védőoltás

A védőoltás ugyanazon a technológián alapul, mint például a Hepatitis B elleni védőoltás is. Egy adagot nagyjából 1,5 dollárból lehet legyártani, derül ki a hvg.hu összeállításából.

Megjelenés: 2022. 01. 19.
Tovább

Közel 2700 koronavírusos beteget ápolnak kórházban idehaza

Kedden reggel 6 millió 321 ezer a beoltottak és 6851 az új fertőzöttek száma, elhunyt 94 beteg, közli a koronavirus.gov.hu.

Megjelenés: 2022. 01. 18.
Tovább

Újabb, ritka mellékhatást találtak az AstraZeneca vakcinánál

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az AstraZeneca oltása a gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja, írja a hvg.hu.

Megjelenés: 2022. 01. 18.
Tovább

Márciusra kész lehet a Moderna omikron-vakcinája

Pár héten belül a klinikai tesztfázishoz érhet a Moderna omikron variáns elleni, specifikus Covid-vakcinája, a kész oltás már márciusban a hatóságok elbírálására várhat.

Megjelenés: 2022. 01. 18.
Tovább

Koronavírus - Romániában megugrott a kórházi ápolásra szoruló, kiskorú fertőzöttek száma

Romániában meredeken emelkedik a kórházi kezelésre szoruló, kiskorú koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig egyetlen nap alatt másfélszeresére ugrott - emelte ki hétfőn a G4Media-ro hírportál.

Megjelenés: 2022. 01. 17.
Tovább

Magyarországon tesztelik az izraeli Covid-vakcinát

Izrael saját Covid-19 elleni vakcinát fejleszt, amelyet Európában elsőként Magyarország tesztel. Jelenleg az oltóanyag fázis 2b/3 vizsgálatai zajlanak – írja az EgészségKalauz.

Megjelenés: 2022. 01. 17.
Tovább

Egymilliárd vakcinát szállított le eddig a Covax

Szombaton elérte az egymilliárdot azoknak a koronavírus elleni védőoltásoknak a száma, amelyeket a Covax program keretében szállítottak le közepes jövedelmű országoknak. A mérföldkőnek számító adag szombaton érkezett meg Ruandába – írja az MTI nyomán a 24.hu.

Megjelenés: 2022. 01. 17.
Tovább

Újabb, az omikronra jellemző tünetcsoportot azonosítottak

A koronavírussal fertőzöttek körében az utóbbi időben megfigyeltek alapján gyakran előfordul a betegség elején a hasmenés, immunsérült betegeknél pedig a hányás, hányinger, írja a Portfolio az NBC és a John Hopkins Medicine nyomán.

Megjelenés: 2022. 01. 17.
Tovább

Ausztriában akár 1,1 millió forintnyi bírságot is kaphat, aki nem hajlandó oltatni

A döntés már novemberben megszületett, amikor a negyedik koronavírus-hullám idején 10 napra teljesen le kellett zárni Ausztriát, a kancellár akkor elnézést kért az oltottaktól, az oltatlanokat hibáztatva a szigorú intézkedések miatt.

Megjelenés: 2022. 01. 17.
Tovább

Koronavírus - Romániában csaknem duplájára emelkedett a fertőzések száma a héten

Romániában csaknem kétszer annyi új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak ezen a héten, mint az előzőn, a járvány gyorsulásának üteme azonban felére csökkent az egy héttel korábbihoz képest.

Megjelenés: 2022. 01. 16.
Tovább

Szlávik: Az omikron ellen három oltás abszolút védelmet ad

Tudomásul kell venni azt, hogy az omikron ellen a három oltás abszolút megvéd attól, hogy súlyos állapotba, netán intenzív osztályra vagy lélegeztetőgépre kerüljünk, jelentette ki az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Megjelenés: 2022. 01. 15.
Tovább

Bevezetik a negyedik oltást a veszélyeztetett csoportoknak Spanyolországban

Bevezetik a negyedik oltást a veszélyeztetetteknek Spanyolországban – írja az El País. A negyedik adagot a különösen veszélyeztetett csoportok, mint a rákos betegek, HIV-fertőzöttek és szervátültetésen átesettek kérhetik, összesen közel 120  ezer ember.

Megjelenés: 2022. 01. 14.
Tovább

Egymilliárd ingyenes gyorstesztet oszt szét az amerikai kormány

Egymilliárd darab koronavírus-gyorsteszt és N95-ös típusú maszkokat oszt szét ingyenesen az amerikai kormány – jelentette be Joe Biden amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban.

Megjelenés: 2022. 01. 14.
Tovább

Lengyelországban azonosították a Covid-19 súlyos lefolyásáért felelős génmutációt

Lengyelországban azonosították a Covid-19 súlyos lefolyásáért felelős, a helyi lakosságnál viszonylag gyakori génmutációt, s a felfedezés alapján a kórházakban alkalmazandó szűrőtesztet állítanak elő, közölte csütörtöki sajtóértekezletén Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter.

Megjelenés: 2022. 01. 14.
Tovább

Az AstraZeneca szerint a harmadik oltásuk hatékony lehet az omikron ellen

Az AstraZeneca szerint a gyógyszergyártó cég és az Oxford Egyetem kutatói által fejlesztett vakcina harmadik – emlékeztető – adagja jelentősen megnöveli az antitestek mennyiségét, és hatékony lehet a rendkívül gyorsan terjedő omikron variáns ellen.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

A Pfizer vezérigazgatója szerint két adag oltás nagyon korlátozottan véd csak az omikron ellen

Két dózis Pfizer-vakcina csak nagyon korlátozottan véd, ha véd egyáltalán a koronavírus omikron variánsa ellen – nyilatkozta a Pfizer vezérigazgatója a Yahoo Finance-nek a News.com cikke szerint.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

Egy friss tanulmány szerint a kenderben található hatóanyagok segíthetnek megakadályozni a koronavírus-fertőzést

Egy, az Oregoni Egyetemmel közösen véghez vitt kutatás szerint a kannabiszban található kétfajta kannabinoid, a CBGA és a CBDA kötést tud létrehozni a Covidot okozó SARS-Cov-2 vírus fehérjetüskéjével, ez pedig meg tudja akadályozni, hogy a vírus behatoljon a sejtekbe és fertőzést okozzon.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

Nagyon sok az új fertőzött az 5-11 évesek között

Eddig 71 ezer szülő regisztrált oltásra, de csak 56 ezer gyermek kapta meg Pfizer oltását.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

Egyre gyorsabban terjed a koronavírus az iskolákban

A diákok átoltottsága pedig nem elég nagy ahhoz, hogy az iskolákban ne terjedjen a vírus.

Megjelenés: 2022. 01. 13.
Tovább

A Nuvaxovid alkalmazási előírása

A Nuvaxovid a koronavírus-betegség 2019 (Covid19) megelőzésére szolgáló vakcina, amely 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható. A Nuvaxovid a SARS-CoV-2 felszínén található fehérje (a tüskefehérje) laboratóriumban előállított változatát tartalmazza.

Megjelenés: 2022. 01. 10. | Frissítve: 2022. 01. 13.
Tovább

EMA: a jelenlegi vakcinák hatékonyak az omikron ellen

Az omikronnál a kórházi ápolás szükségességének kockázata jelenleg a delta variáns kockázatának mintegy fele, egyharmada.

Megjelenés: 2022. 01. 12.
Tovább

Már húszmillió ember él zárlat alatt Kínában a koronavírus újbóli terjedése miatt

Kínában a koronavírus újbóli terjedése miatt már három városban rendeltek el keddre lezárást, amivel 20 millióra emelkedett azok száma, akik zárlat alatt élnek az országban – közölte a kínai állami média.

Megjelenés: 2022. 01. 11.
Tovább

Románia a beszerzett vakcinák alig több mint felét használta fel

Románia az Európai Unió közvetítésével a koronavírus ellen beszerzett vakcinák alig több mint felét tudta csak felhasználni, a rendelkezésére álló oltóanyag jelentős részét értékesítette, illetve adományként adta tovább, csaknem egymillió dózisnak pedig lejárt a szavatossága.

Megjelenés: 2022. 01. 11.
Tovább

Az év első felében elérhető lesz az omikronra szabott vakcina

Már az év első felében elérhető lesz az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatára szabott oltóanyag a vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich Intézet (PEI) szerint.

Megjelenés: 2022. 01. 11.
Tovább

Kásler: Napi 200 haláleset jöhet, szükség lesz negyedik oltásra

Elkezdődött Magyarországon a járvány ötödik hulláma, és ha nem jön újabb mutáció, valamint nem nő jelentősen az átoltottság, akkor a csúcsán 13 ezer is lehet a napi fertőzések száma, 8-9 ezer kórházi ápolttal – mondta az InfoRádiónak adott interjújában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki a kórházban kezeltek oltottsági arányáról is beszélt.

Megjelenés: 2022. 01. 10.
Tovább

Brit bizottság: Nem szükséges a koronavírus elleni negyedik oltás

Brit szakértők pénteki állásfoglalása szerint egyelőre nem szükséges a koronavírus elleni oltás negyedik dózisának alkalmazása, mivel a három vakcinaadagból álló jelenlegi oltási kurzus is sokáig jelentős védelmet nyújt – adta hírül az MTI.

Megjelenés: 2022. 01. 08.
Tovább

Gyenge a Covid ellen a favipiravir

Japánon és Kínán kívül egyedül Magyarországon használják koronavírus ellen a favipiravirt, amit eredetileg influenza ellen fejlesztettek ki. Az újabb kutatási eredmények azonban azt mutatják, hogy egyik vírus ellen sem megfelelően hatékony.

Megjelenés: 2022. 01. 08.
Tovább

Szükség lesz a negyedik oltásra a Moderna vezérigazgatója szerint

A Moderna vezérigazgatója arra figyelmeztet, hogy az embereknek szükségük lehet a negyedik Covid-oltásra, mivel az emlékeztető oltások hatékonysága idővel csökkenni fog, írja a Portfolio.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Átlépte a 300 milliót a fertőzöttek száma a világon

A halálos áldozatok száma 5 472 263 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Koronavírusos ápolók is dolgozhatnak az ausztrál kórházakban

A fertőzött, de tünetmentes kollégák egy speciális védőfelszerelést viselve visszatérhetnek a munkába - panaszolták az ápolók.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Az omikron miatt ismét emelkedik a fertőzöttek száma Magyarországon

A fertőzöttek száma ismét emelkedik, amelynek oka a rendkívül fertőző omikron variáns terjedése, közölte a koronavirus.gov.hu.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Több mint egymillió brit tapasztalhatja magán a hosszú Covid tüneteit

Nagyjából 1,3 millió brit szenved hosszú covidos tünetekkel – írja a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) becslése alapján a BBC.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Merkely Béla is bejelentette, hogy itt az ötödik hullám

Míg novemberben a kardiológus úgy nyilatkozott, nem valószínű, hogy az omikron azonnali ötödik hullámot okoz, az Origo szerint most már mást mondott.

Megjelenés: 2022. 01. 07.
Tovább

Új kutatási eredmények szerint jelentősen emeli a védelem szintjét a negyedik oltás

A napokban kezdődött meg a negyedik adag oltások beadása Izraelben, ennek kapcsán szólalt meg Naftali Bennett miniszterelnök egy Tel Aviv-i kórházban tett látogatása során, írja az Infostart.

Megjelenés: 2022. 01. 06.
Tovább