További cikkek a Szakmapolitika rovatból

2010 óta megnégyszereződött a betöltetlen háziorvosi praxisok száma

Az ágazat kiürülésében közrejátszhat a háziorvosi ügyeleti rendszer parancsuralmi eszközökkel való átalakítása is.

hirdetés

Idén áprilisban az üresen alapellátási praxisok rendelők száma 748 volt. Ez 96-tal, 14,7 százalékkal több, mint 9 hónappal ezelőtt (2023 júliusában) – derült ki az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) honlapján elérhető adatokból.

Jelenleg összesen mintegy 6500 háziorvosi praxis van Magyarországon, ezek 11,5 százaléka tehát betöltetlen. Az üres praxisok száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb, ott 88 körzetnek nincs orvosa (tavaly nyáron ez a szám még „csak” 72 volt). Pest megyében 62 (+11), Jász-Nagykun-Szolnokban 50 (+6), Békésben pedig 47 (+4) háziorvos hiányzik a rendszerből, míg Budapesten 57 (+1) praxis betöltetlen.

Az üres rendelők számának növekedése ráadásul nem most kezdődött: 2022 szeptemberében, a Covid-járvány lecsengése után 607 tartósan betöltetlen körzet volt, az azt követő tíz hónapban – 2023 júliusáig – tehát 7,5 százalékkal ugrott meg ez a szám. Azóta pedig lényegében megduplázódott a praxisok kiürülésének üteme. Az ágazat kiürülésében közrejátszhat a háziorvosi ügyeleti rendszer parancsuralmi eszközökkel való átalakítása is, amely tavaly februárban vette kezdetét Hajdú-Bihar vármegyében, azóta pedig az ország minden részén bevezették már, kivéve a fővárost.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hang.hu

Ajánlott cikkek