További cikkek a Szakmapolitika rovatból

EESZT: Hol tart jelenleg a magánellátók kötelező csatlakozása?

Az EESZT-t használó egészségügyi szolgáltatók száma 25 ezerre nő. Az ország teljes lefedettsége - a közfinanszírozott szolgáltatók után - a magánellátók bevonásával valósul meg. Számukra 2020. január 1-jéig volt kötelező a csatlakozás dokumentációjának előkészítése és beadása, 2020. június 1-jétől pedig rájuk is vonatkozik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT-be) való adatszolgáltatási kötelezettség. 

hirdetés

Milyen előnyei vannak a rendszer kiterjesztésének?

Egyrészt betegbiztonsági szempontból komoly előrelépés, hogy az ellátottakról szóló információk köre teljessé válik. Másrészt az ellátók számára is fontos, hiszen az EESZT minden olyan orvos számára biztosítja az adatok biztonságos elérését, aki a beteg kezelőorvosa, és akire vonatkozóan a beteg nem korlátozta a tárolt adatokhoz történő hozzáférést. Ez azt jelenti, hogy a kezelőorvos lekérdezheti betege gyógykezelési, gyógyszerelési és vizsgálati adatait, és láthatja azt is, ha a páciens nem váltotta ki a számára felírt gyógyszereket.

A rendszer használatával hozzáférhetővé válnak a beteg más intézményben elvégzett vizsgálati eredményei is, így az ellátási dokumentumok utaztatása szükségtelenné válik. 2020. június 1-jétől a magánegészségügyi szolgáltatók - a közfinanszírozott intézményekhez hasonlóan - a teret saját informatikai rendszerükön keresztül érik el, és ezen keresztül továbbítják az ellátási események adatait, valamint a kapcsolódó ellátási dokumentumokat az egészségügyi felhőbe, a felírásra kerülő vényeket pedig ezen keresztül rendelik meg. A vizsgálatokról eseménykatalógus-bejegyzést kell készíteniük, vagy ha keletkezik ambuláns lap, azt is fel kell tölteniük a térbe.

Az EESZT megteremtette az egészségügyi ellátók egymás közötti kommunikációjának alapjait. Az egészségügyi felhő hatékony és azonnali információcserét tesz lehetővé a köz- és magánellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók között, elősegíti a rendszer átláthatóságát, így biztosítva a legmagasabb szintű támogatást az ellátottak részére. Az állampolgárok hatékonyabb ellátása minden egészségügyi szolgáltató közös célja, függetlenül attól, hogy magát az ellátást közfinanszírozott vagy közfinanszírozással nem rendelkező intézményként nyújtják.

A csatlakozási folyamat eddigi eredményei

"A csatlakozási folyamatot két részre osztottuk, egy adminisztratív és egy technikai csatlakozási fázisra. Az első fázis tapasztalatai alapján úgy látjuk, hogy a júniusi határidőre mindenki meg tudja indítani az adatszolgáltatást. EESZT oldalról mindenben támogatjuk az érintetteket. A csatlakozást segítő műszaki és adminisztratív területen dolgozó kollégák felkészültek a felmerülő kérdések gyors megválaszolására. Az információs portálunkon (https://e-egeszsegugy.gov.hu/) pedig folyamatosan növekszik azoknak a minősített medikai rendszereknek a listája, amelyekkel tudnak kapcsolódni az EESZT-hez." – nyilatkozta Szabó Bálint, az EESZT Fenntartási és Üzemeltetési Főosztályának vezetője.

Bővebb információkat az EESZT-hez történő csatlakozással kapcsolatos teendőkről a https://e-egeszsegugy.gov.hu/ oldalon talál.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Országos Sajtószolgálat

Ajánlott cikkek