További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Újabb terhet kaptak nyakukba március elsejétől a háziorvosok

A járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az ellátást, ha az EESZT útján történik az időpontfoglalás.

hirdetés

Az rtl.hu információi szerint a mintegy 5700 háziorvos a héten levélben kapott tájékoztatást arról, hogy március elsejétől új időpontfoglalási rendszert vezettek be. A hivatalos indoklás szerint a cél az, hogy gyorsabban és egyszerűbben jussanak ellátáshoz a betegek. Az új szabályok értelmében: a beutalóval igénybe vehető ellátások esetében a beteg helyett a háziorvos foglal időpontot, ha a páciens személyesen is megjelenik a rendelőben.

A beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén – ha az szakmailag indokolt – az orvos megteheti, hogy foglal időpontot, de nem köteles erre. Ha beutalóköteles a vizsgálat, de telefonon kérik időpontfoglalásra a háziorvost, akkor a háziorvosok értelmezése szerint ugyanez a helyzet, azaz foglalhat időpontot a doktor, de nem köteles erre. A járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az ellátást, ha az EESZT útján történik az időpontfoglalás. A betegek ettől függetlenül maguk is foglalhatnak időpontot továbbra is.

A körlevélben az áll, hogy külön idősávokat különítettek el a háziorvosoknak, azonban ez az rtl.hu-nak nyilatkozó érintettek szerint hosszabb távon problémás lehet. Ha ugyanis nem küldenek elég beteget, akkor bizonyos időpontok üresen maradhatnak, miközben máshol torlódás alakul ki. A körlevélben egyébként az áll, hogy  július 1-től már a betegek is közvetlenül, elektronikus úton foglalhatnak időpontot a járóbeteg szakrendelésre, beutalóval és beutaló nélkül is.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

RTL

Ajánlott cikkek