További cikkek a Szakmapolitika rovatból

Tömegesen hagyják el a pályát a háziorvosok

Megalapozottnak tűnnek azok az aggodalmak, hogy a háziorvosok közül sokan inkább elhagyták a pályát, minthogy elfogadják a feltételeket.

hirdetés

Jelentősen, bő tíz százalékkal nőtt az elmúlt fél évben a tartósan betöltetetlen háziorvosi praxisok száma: az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) februári adatai szerint jelenleg 720 legalább fél éve üresen álló körzet van Magyarországon, míg tavaly júliusban ugyanez a szám 642 volt. Az üres praxisok száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb, ott 82 körzetnek nincs orvosa, tízzel többnek, mint fél évvel ezelőtt. Pest megyében 61 körzet betöltetlen, ami szintén tízzel több, mint fél éve. Jász-Nagykun-Szolnokban 50 (fél évvel ezelőtt 44), Békésben pedig 48 (fél évvel ezelőtt 43) háziorvos hiányzik a rendszerből.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartása szerint országszerte 6350 háziorvosi körzet van, tehát tartósan – az OKFŐ adatai alapján – 11,5 százalékuk betöltetlen, de azon rendelők aránya, ahol jelenleg nincs orvos – a NEAK számait alapul véve –, már a 14 százalékot közelíti. A lap szerint ennek oka lehet, hogy a háziorvosokat kötelezték arra, hogy részt vegyenek az új ügyeleti ellátásban még akkor is, ha nem szerződtek erre az OMSZ-szel. Az OKFŐ és a NEAK most közölt adatai arra utalnak, hogy megalapozottak voltak azok az aggodalmak, hogy a háziorvosok közül sokan inkább elhagyták a pályát, minthogy a kormányzat által diktált munkafeltételeket elfogadják.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hang.hu

Ajánlott cikkek