Szakterület: Gyógyszerellátás - gyógyszerészet

A krónikus obstruktív légúti betegség (chronic obstructive pulmonary disease, COPD) kezelésére rendelt gyógyszerkészítmények hatékony és biztonságos alkalmazására irányuló gyógyszerészi tanácsadásról

Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvénytelen (2021. 04. 01.)

A szakmai irányelv célja a közvetlen, lakossági gyógyszerellátásban részt vevő gyógyszertárak ellátó tevékenységének minőségi javítása és egységesítése a felnőttkori krónikus obstruktív tüdőbetegség vonatkozásában. Az irányelv további célja, hogy az elérhető legjobb evidenciákat felhasználva szakmai iránymutatást nyújtson a felnőttkori krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésére rendelt gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos gyógyszerészi tanácsadáshoz, ezzel elősegítve a biztonságos és hatékony gyógyszeralkalmazást, az COPD-s betegek betegség-kontrolljának és életminőségének javulását, továbbá a direkt és indirekt egészségügyi kiadások csökkentését. A COPD diagnózisának felállítása, továbbá a gyógyszeres kezelés meghatározása és felülvizsgálata kizárólagos orvosi kompetencia, ezért ezeket a lépéseket nem tárgyalja részletesen a jelen irányelv.

Megjelenés: 2018. 03. 27.
Tovább

A felnőttkori asztma kezelésére rendelt gyógyszerek biztonságos és hatékony alkalmazását támogató gyógyszerészi tanácsadásról

Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvénytelen (2021. 04. 01.)

A közvetlen lakossági gyógyszerellátásban résztvevő gyógyszertárakban (közforgalmú gyógyszertár, fiókgyógyszertár, intézeti gyógyszertár közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző részlege) dolgozó gyógyszerészek és szakgyógyszerészek. Jelen irányelv célja, hogy az elérhető legjobb evidenciákat felhasználva szakmai iránymutatást nyújtson a felnőttkori asztma kezelésére rendelt gyógyszerek alkalmazásával kapcsolatos gyógyszerészi tanácsadáshoz, ezzel elősegítve a biztonságos és hatékony gyógyszeralkalmazást, az asztmás betegek betegség-kontrolljának és életminőségének javulását, továbbá a direkt és indirekt egészségügyi kiadások csökkentését. Az asztma diagnózisának felállítása, továbbá a gyógyszeres kezelés meghatározása és felülvizsgálata (beleértve nem kizárólag a hatóanyagok, hanem kifejezetten az inhalációs eszközök választását is) kizárólagos tüdőgyógyász szakorvosi kompetencia, ezért ezeket a lépéseket nem tárgyalja részletesen a jelen irányelv.

Megjelenés: 2018. 03. 27.
Tovább

Az akut nem specifikus derékfájás öngyógyításának gyógyszerészi tanácsadásról

Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvénytelen (2021. 04. 01.)

A szakmai irányelv célja a közvetlen, lakossági gyógyszerellátásban részt vevő gyógyszertárak ellátó tevékenységének minőségi javítása és egységesítése az akut, nem specifikus derékfájás vonatkozásában. Az irányelv ajánlásainak megfogalmazásával az akut, nem specifikus derékfájáshoz kapcsolódó öngyógyítást, öngyógyszerelést kívánja támogatni a beteg- és gyógyszerbiztonság javítása érdekében. A gyógyszer- és betegbiztonság feltételeit garantálja, elősegítve a beteg öngyógyszereléséből fakadó hibák kijavítását, valamint biztosítja az eredményes, biztonságos, és költséghatékony gyógyszerelést. Hosszabb távú célkitűzés a lakosság egészségfejlesztésében való aktív részvétele a gyógyszerészeknek mozgásszervi betegségek esetében.

Megjelenés: 2018. 03. 27.
Tovább

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás öngyógyításának gyógyszerészi tanácsadásáról

Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvénytelen (2021. 04. 01.)

A szakmai irányelv célja a közvetlen, lakossági gyógyszerellátásban részt vevő gyógyszertárak ellátó tevékenységének minőségi javítása és egységesítése a jóindulatú prosztata megnagyobbodás vonatkozásában. Az irányelv az emelt szintű gyógyszerészi gondozási ajánlások megfogalmazásával a jóindulatú prosztata megnagyobbodáshoz kapcsolódó öngyógyítást, öngyógyszerelést kívánja támogatni a beteg- és gyógyszerbiztonság javítása érdekében. Az emelt szintű gyógyszerészi gondozás által az OTC gyógyszerek kiváltása során a gyógyszer- és betegbiztonság feltételei garantáltak lesznek, elősegítve a beteg öngyógyszereléséből fakadó hibák kijavítását, valamint az eredményes, biztonságos, és költséghatékony gyógyszerelést. Az emelt szintű gyógyszerészi gondozási ajánlások megfogalmazásával az irányelv segíti a betegséghez kapcsolódó állapotfelmérő előszűrés, az orvosi ellátásba történő irányítás, valamint a gyógyszeres terápiakövetés egységesítését és minőségének javítását.

Megjelenés: 2018. 03. 27.
Tovább

A várandósgondozásról

Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvénytelen (2021. 12. 01.)

A közvetlen lakossági gyógyszerellátásban résztvevő valamennyi gyógyszerész, szakgyógyszerész és közvetve az alapellátásban, illetve a szakellátásban résztvevő orvosok, szakorvosok. Célja a várandós kismamák hatékony gondozása, biztonságos gyógyszerellátása.

Megjelenés: 2018. 12. 19.
Tovább