További cikkek a Tüdőgyógyászat rovatból

Egy új hatóanyag segítségével radikálisan csökkenthető a szteroidok adagja súlyos asztmában

A McMaster University kutatói által végzett vizsgálat ígéretes eredményekkel zárult a súlyos asztmában szenvedő betegek kezelésére szolgáló új gyógyszerrel kapcsolatban.

hirdetés

A kutatás eredményei, amelyek a New England Journal of Medicine folyóiratban jelentek meg, alátámasztják, hogy a benralizumabbal kezelt betegeknél négyszer valószínűbb volt a szteroidok adagjának csökkentése, mint a placebocsoportban.

„Az adatok nagyon meggyőzőek. A kutatás során a betegek mintegy 75 százalékkal csökkenteni tudták a prednizonadagjukat, és így is 70 százalékkal kevesebb exacerbatiojuk és 93 százalékkal kevesebb sürgősségi ellátásuk volt, miközben a tüdőfunkciójuk megtartott maradt” - mondta a kutatás vezetője.

A fázis 3 ZONDA vizsgálatban 12 országban 220 beteg vett részt, akiknél a 30 mg-os benralizumab hatását értékelték.

A benralizumab egy monoklonális antitest, amely az interleukin-5 receptort gátolja, adagolási rendje 4 vagy 8 hetente egy subcutan injekció 28 héten keresztül. Olyan felnőtt betegek kezelésére javallott, akik súlyos asztmában szenvednek, és nagy dózisú inhalációs kortikoszteroidot és prednizont szednek.

A benralizumab engedélyezése több országban, például az Egyesült Államokban is folyamatban van.

„A benralizumab szinte teljesen eltávolítja az eosinophil sejteket a vérkeringésből és a tüdőből. A kezelési stratégia biztonságosságának teljes igazolásához további, hosszabb távú vizsgálatokra van szükség” – tette hozzá Dr. Nair. „Ugyanakkor az eredmények rendkívül ígéretesek, és valószínűleg hamarosan egy új terápiás lehetőség számára fognak utat nyitni.”

A SIROCCO és CALIMA vizsgálatok eredménye szintén alátámasztja a benralizumab hatásosságát, valamint azt, hogy a korábbi exacerbációk nagyobb gyakorisága és/vagy a magasabb kiindulási eozinofilszám előrejelzi a nagyobb terápiás hatékonyságot. Ezek az eredmények megalapozzák a perszonalizált terápiás megközelítést, amelynek alapja a benralizumabra leginkább reszponzív betegek kiválasztása a maximális klinikai előny elérése érdekében.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek