Címke: kortikoszteroid

Az asztma és a COPD kezelésével kapcsolatos új kutatási eredmények

Új kutatások eredményei szerint a véralvadásgátlásra régóta alkalmazott heparin szignifikánsan javíthatja a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők légzésfunkcióját, egy új hatóanyag segítségével pedig radikálisan csökkenthető a szteroidok adagja súlyos asztmában.

Megjelenés: 2019. 02. 14.
Tovább

Inhalációs szteroidok állhatnak az NTM-fertőzések növekvő kockázatának hátterében

A nem-tuberkulotikus mikobaktériumok (NTM) által okozott fertőzések növekvő száma az inhalációs szteroidok széleskörű alkalmazásával lehet összefüggésben. Az Annals of the American Thoracic Socitey c. online folyóiratban nemrég megjelent eset-kontroll vizsgálat már a harmadik, mely összefüggésbe hozza az asztma vagy COPD kezelésében gyakran alkalmazott gyógyszereket a magasabb megbetegedési kockázattal.

Megjelenés: 2019. 02. 12.
Tovább

Hatékony a bőrgyulladást enyhítő hatóanyag súlyos asztma ellen

A súlyos atópiás ekcéma kezelésére javallott dupilumabbal végzett klinikai vizsgálatok eredményei alátámasztják, hogy az interleukin-4-alfa receptor ellenes hatóanyaggal kezelt asztmás betegek állapota jelentősen javult.

Megjelenés: 2018. 11. 23.
Tovább

Tízezer embert érint hazánkban a sclerosis multiplex

A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos, autoimmun megbetegedése, amely jellemzően 20 és 40 éves kor között jelentkezik, igen szerteágazó tünetekkel, beleértve a homályos vagy kettős látást, a bénulást vagy a vegetatív funkcióromlást – mondta el a Sclerosis Multiplex Világnapja alkalmából Dr. Tegze Nárcisz.

Megjelenés: 2018. 05. 29.
Tovább

Egy új kutatás feltárja a szteroidok hosszú távú mellékhatásai mögött álló mechanizmust

Mélyebb betekintést nyújtanak egy új kutatás eredményei a széles körben alkalmazott hormonok hatásmechanizmusába és mellékhatásaiba.

Megjelenés: 2018. 01. 17.
Tovább

Rövid távú szteroidkezelés után is gyakoriak a súlyos mellékhatások

Az Egyesült Államokban minden évben több millió alkalommal írnak fel orvosok a betegeiknek egy heti szteroidkezelést, többnyire hátfájás enyhítésére vagy egy makacs köhögés, esetleg allergiás tünetek mérséklésére. Egy új kutatás eredményei viszont azt igazolják, hogy nagyobb körültekintéssel kellene eljárniuk, mivel még a rövid távú kezelés is potenciálisan súlyos mellékhatásokkal járhat.

Megjelenés: 2017. 12. 23.
Tovább

Egy új hatóanyag segítségével radikálisan csökkenthető a szteroidok adagja súlyos asztmában

A McMaster University kutatói által végzett vizsgálat ígéretes eredményekkel zárult a súlyos asztmában szenvedő betegek kezelésére szolgáló új gyógyszerrel kapcsolatban.

Megjelenés: 2017. 10. 31.
Tovább

Új kutatási eredmények és hatósági jelentések gyógyszer-mellékhatásokkal kapcsolatban

Számos új kutatás tárt fel eddig nem ismert vagy nem igazolt mellékhatásokat széles körben alkalmazott hatóanyag-csoportoknál, illetve hatósági figyelmeztetés is megjelent fontos biztonságossági kockázatokkal kapcsolatban.

Megjelenés: 2017. 10. 22. | Frissítve: 2017. 10. 23.
Tovább

Az inhalációs szteroidok növelik a nehezen kezelhető fertőzések kockázatát

Az asztma vagy COPD kezelésére szteroid hatóanyagú inhalációs készítményeket alkalmazó időseknél nagyobb a valószínűsége bizonyos bakteriális infekciók kialakulásának.

Megjelenés: 2017. 09. 27.
Tovább

Súlyos asztmában a szteroidok több kárt okoznak, mint amennyi hasznot

A pittsburghi egyetem kutatói feltártak egy olyan molekuláris mechanizmust a súlyos asztmában kialakuló kortikoszteroid rezisztencia hátterében, amely alátámasztja, hogy ezek a szerek ronthatják bizonyos betegek állapotát.

Megjelenés: 2017. 07. 12.
Tovább

Dupilumab hatása perzisztens, felnőttkori asztmában

Kutatók a humán interleukin-4 receptor monoklonális antitest dupilumab hatását vizsgálták perzisztens asztmában szenvedő felnőtt betegeknél, akik állapotát a magas dózisú inhalált kortikoszteroid kezeléssel nem sikerült javítani.

Megjelenés: 2017. 02. 19.
Tovább