Inhalációs szteroidok állhatnak az NTM-fertőzések növekvő kockázatának hátterében

A nem-tuberkulotikus mikobaktériumok (NTM) által okozott fertőzések növekvő száma az inhalációs szteroidok széleskörű alkalmazásával lehet összefüggésben. Az Annals of the American Thoracic Socitey c. online folyóiratban nemrég megjelent eset-kontroll vizsgálat már a harmadik, mely összefüggésbe hozza az asztma vagy COPD kezelésében gyakran alkalmazott gyógyszereket a magasabb megbetegedési kockázattal.

Az NTM-törzsek talajban, talajvízben, porban, valamint édes- és sós vízben egyaránt előfordulhatnak. Sokáig sorolták az emberre veszélytelen baktériumok közé ezeket, csak az 1950-es években fedezték fel gyermekeknél a „Mycobacteria other than tuberculosis” jelenségét, s a baktérium leginkább immunhiányos idős embereknél váltott ki súlyos fertőzést.

A hatékony antiretrovirális gyógyszerkészítmények kifejlesztése óta az atipikus NTM-fertőzés az AIDS egyik következménye volt. Bár a HIV-fertőzöttek jellemzően védve vannak, az NTM-fertőzések száma egyre növekszik. Az Egyesült Államokban a 80-as évek óta a prevalencia 100 000 esetre vonatkoztatva 1,8-ről 40-re nőtt.

A legfrissebb hipotézisek szerint a lehetséges kiváltó okok egyike az inhalációs szteroidok alkalmazása. Ezeket először asztmabetegeknél alkalmazták a 80-as években, ma pedig már a kezelés alapvető részének számítanak. Alkalmazási területük egyre tágul, már krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő idősebb betegek körében is a terápia részét képezik. Ebben az indikációban azonban vitatott az alkalmazásuk: az exacerbációk megelőzésében – az asztmabetegekhez képest – pozitív hatásuk COPD esetén nincs biztosan igazolva. Ennek ellenére az USA-ban minden negyedik COPD-diagnosztizált beteget kezelnek inhalációs szteroidokkal.

Stephen Ruoss, a Stanford University kutatója és munkatársai minden beteget tíz másikkal hasonlítottak össze, hogy párhuzamba állítsák az inhalációs szteroidok alkalmazását a megbetegedések gyakoriságával. E tíz betegnek ugyanolyan gyakorisággal volt asztmája, hörgőtágulata vagy szenvedett COPD-ben, egyiküket sem diagnosztizálták NTM-fertőzéssel.

Az elemzés során kiderült, hogy az NTM-fertőzötteket majdnem négyszer gyakrabban kezelték inhalációs szteroidokkal. Egyéb kísérő tényezők kiértékelése után az esélyhányados 2,74-re csökkent, de az eredmények 95%-os konfidencia intervallum mellett szignifikánsak. A megbetegedés kockázata a szteroid dózisával és alkalmazásának idejével növekszik.

Ez a tanulmány nem az első, mely az inhalációs szteroidokat összefüggésbe hozza NTM-fertőzésekkel. Öt évvel ezelőtt a Centre Hospitalier Universitaire Amiens munkatársai dán betegadatok elemzésével arra a következtetésre jutottak, hogy a COPD-diagnosztizáltak körében 30-szorosára emelkedik az NTM-fertőzések kockázata, ha inhalációs szteroidokkal kezelték őket. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a kockázat a gyógyszerdózis növelésével növekszik.

2017-ben a European Respiratory Journal-ban jelent meg egy torontói tanulmány, mely párhuzamot vont a növekvő kockázat és az inhalációs szteroidok között, az eredmények ugyanakkor csak a fluticasonra voltak szignifikánsak, a budenosidra nem. A tuberkulózis kockázata mindemellett nem növekedett.

 

Forrás: https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/97912/Studie-Inhalative-Steroide-erhoehen-Infektionsrisiko-mit-nicht-tuberkuloesen-Mykobakterien

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Deutsches Ärzteblatt International

Ajánlott cikkek