Címke: copd

Az éghajlatváltozás tüdőbetegségekre gyakorolt hatásai

A West Virginia University kutatói az éghajlatváltozás és a levegőszennyezés tüdőbetegségekre gyakorolt hatásait elemző összefoglaló közleményt jelentettek meg a Chest folyóiratban.

Megjelenés: 2023. 08. 02. | Frissítve: 2023. 08. 02.
Tovább

Közös érdekünk: a füstmentes jövő

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentései szerint ma több mint egymilliárd ember dohányzik a világon – és ez a szám a népességnövekedési előrejelzéseket figyelembe véve 2025-ben is hasonlóan alakul majd.

Megjelenés: 2020. 05. 03. | Frissítve: 2020. 05. 12.
Tovább

A légszennyezettség 20 hónappal rövidíti meg a most született gyerekek életét

A levegőszennyezettség világszerte 20 hónappal rövidíti meg a most született gyerekek várható élettartamát, Ázsiában a legsúlyosabb a helyezet - ezt állapította meg egy nagyszabású tanulmány.

Megjelenés: 2019. 05. 22.
Tovább

Az asztma és a COPD kezelésével kapcsolatos új kutatási eredmények

Új kutatások eredményei szerint a véralvadásgátlásra régóta alkalmazott heparin szignifikánsan javíthatja a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők légzésfunkcióját, egy új hatóanyag segítségével pedig radikálisan csökkenthető a szteroidok adagja súlyos asztmában.

Megjelenés: 2019. 02. 14.
Tovább

Inhalációs szteroidok állhatnak az NTM-fertőzések növekvő kockázatának hátterében

A nem-tuberkulotikus mikobaktériumok (NTM) által okozott fertőzések növekvő száma az inhalációs szteroidok széleskörű alkalmazásával lehet összefüggésben. Az Annals of the American Thoracic Socitey c. online folyóiratban nemrég megjelent eset-kontroll vizsgálat már a harmadik, mely összefüggésbe hozza az asztma vagy COPD kezelésében gyakran alkalmazott gyógyszereket a magasabb megbetegedési kockázattal.

Megjelenés: 2019. 02. 12.
Tovább

Végzetes lehet a COPD és a szívelégtelenség téves klasszifikációja

Mind a szívelégtelenség, mind a COPD gyakori megbetegedés az idősek körében, és hátterük legalább részben feltártnak mondható. Etiológiájukban közös a dohányzás és a szisztémás gyulladás, jellemzőjük a krónikus progresszív, exacerbatiokkal tarkított lefolyás.

Megjelenés: 2019. 01. 08. | Frissítve: 2019. 01. 09.
Tovább

Intenzív munkát jelent a tüdőtranszplantált betegek utógondozása

Jelenleg összesen több mint 150 tüdőtranszplantált beteg utógondozását végzi a Pulmonológiai Klinika, amely országos szintű ellátó ebből a szempontból.

Megjelenés: 2018. 11. 07.
Tovább

A COPD kezelésének új eredményei alátámasztják a LAMA/LABA-terápia előnyeit

A COPD világszerte egyre jelentősebb egészségügyi probléma, amely a WHO becslése szerint 2030-ra a harmadik legfőbb halálozási okká lép elő. Május 24-25-én vezető pulmonológusok találkoztak a „CEE Respiratory Expert Forum” keretében Bécsben, hogy megvitassák a COPD kezelésének legújabb szempontjait, eredményeit, és hogy ezek mit jelentenek valójában a betegség kezelésében.

Megjelenés: 2018. 06. 05.
Tovább

Új gyógyszerek, amelyeket 2017-ben engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség az idei évben is számos új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát engedélyezte, amelyek közül néhány már Magyarországon is kapható. Az új gyógyszerek javallatai között szerepel a rheumatoid arthritis, a COPD, a tüdőrák, a diabétesz, a psoriasis és a sclerosis multiplex.

Megjelenés: 2018. 01. 02.
Tovább

A COPD által okozott halálozás 12 százalékkal emelkedett 15 év alatt

Egy új tanulmány szerint a krónikus obstruktív tüdőbetegség következtében életüket vesztő emberek száma közel 12 százalékkal nőtt az elmúlt 15 évben.

Megjelenés: 2017. 12. 12.
Tovább

Az inhalációs heparin lehet a COPD új gyógymódja

A véralvadásgátlásra régóta alkalmazott heparin szignifikánsan javíthatja a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők légzésfunkcióját inhalációs terápiában alkalmazva.

Megjelenés: 2017. 12. 06.
Tovább

COPD: a fojtogató népbetegség

Bár Magyarországon kiválóak a COPD terápiás lehetőségei, mégis csupán a félmillió COPD-beteg 40%-a részesül modern és államilag támogatott kezelésben – hívták fel a figyelmet pulmonológus szakemberek a COPD világnapja alkalmából.

Megjelenés: 2017. 11. 16.
Tovább

Az inhalációs szteroidok növelik a nehezen kezelhető fertőzések kockázatát

Az asztma vagy COPD kezelésére szteroid hatóanyagú inhalációs készítményeket alkalmazó időseknél nagyobb a valószínűsége bizonyos bakteriális infekciók kialakulásának.

Megjelenés: 2017. 09. 27.
Tovább

Új COPD elleni gyógyszert engedélyezett az EMA

Jóváhagyta az EMA az umeklidinium hatóanyagú Rolufta inhalációs por forgalomba hozatalát az Európai Gyógyszerügynökség. A Rolufta fenntartó bronchodilatator kezelésre javallott krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedő felnőtt betegek tüneteinek enyhítése céljából.

Megjelenés: 2017. 03. 27.
Tovább