További cikkek a Infektológia rovatból

Az inhalációs szteroidok növelik a nehezen kezelhető fertőzések kockázatát

Az asztma vagy COPD kezelésére szteroid hatóanyagú inhalációs készítményeket alkalmazó időseknél nagyobb a valószínűsége bizonyos bakteriális infekciók kialakulásának.

hirdetés

Az asztma és a COPD világszerte több százezer embert érint, akik nagyon gyakran szteroid hatóanyagú inhalációs gyógyszereket alkalmaznak a tünetek enyhítésére és a tüdőfunkció javítására.

Egy új kutatás viszont arra utal, hogy ezek az inhalátorok növelik a nem tuberkulotikus mycobaktériumok által okozott tüdőinfekciók kockázatát, amelyek kezelése általában nehéz és a kórokozók sok antibiotikummal szemben rezisztensek.

„Ezek a fertőzések nem kifejezetten gyakoriak, de krónikus jellegűek és a kezelésük bonyolult, valamint magas a halálozás kockázata is. A terápia legalább háromféle antibiotikumot igényel és több mint 1 évet vesz igénybe, és még ez sem teljesen biztos, hogy képes leküzdeni a fertőzést” – mondta a kutatás társszerzője.

A kutatásban 417 494 COPD-ben vagy asztmában szenvedő, 66 év feletti beteg vett részt. Ezek közül a betegek közül 2966 esetben találtak a kutatók nem tuberkulotikus mycobaktérium fertőzést, majd ezt az adatot összevetették azzal, hogy a betegek használtak-e korábban inhalációs szteroidot, annak mi volt a hatóanyaga és mennyi ideig alkalmazták azt.

Az elemzés során azt találták, hogy az inhalációs szteroidokat alkalmazó betegeknél kétszer akkora volt a fertőzés kockázata, és minél hosszabb ideig szedték a kortikoszteroidot, annál nagyobb volt a kockázat emelkedésének a mértéke. A kutatás eredménye szerint a hatóanyagok közül a flutikazon esetén volt a legnagyobb az infekció kockázata.

Dr. Brode szerint „a szteroid hatóanyagú készítmények a legtöbb betegnél alapvető fontosságúak az asztma tüneteinek enyhítésében. COPD kezelésében is igazolták az előnyös hatásukat, de ebben a betegségben kevésbé kritikus a szerepük, és nincs egységes szakmai állásfoglalás azzal kapcsolatban, hogy milyen COPD-s betegeknél célszerű az inhalációs szteroidok alkalmazása”.

„A betegeknek meg kell beszélniük kezelőorvosukkal, hogy ténylegesen szükséges-e az inhalációs szteroidok alkalmazása az esetükben, és hogy a kezelés előnyei meghaladják-e annak kockázatait. Ha folytatják ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazását, az adagot a lehető legalacsonyabb hatásos dózisra kell korlátozni.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek