Címke: asztma

A légszennyezés 8,1 millió halálesetért volt felelős 2021-ben

A jelentés a világ több mint 200 országára vonatkozó adataiból az is kiderült, hogy a Földön szinte minden ember napi szinten lélegzik be egészségtelen mennyiségű szennyező anyagot.

Megjelenés: 2024. 07. 06. | Frissítve: 2024. 07. 06.
Tovább

Kutatók összefüggést találtak az asztma és a magasabb rákkockázat között

Az asztmában szenvedő embereknél 36 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki rákos megbetegedés.

Megjelenés: 2023. 06. 23. | Frissítve: 2023. 06. 23.
Tovább

Az asztma súlyossága összefügg a légúti mikrobiom összetételével

A washingtoni egyetem új kutatása szerint a felső légutakban élő baktériumok fajtái összefüggésben vannak a gyermekkori asztma tüneteinek súlyosságával.

Megjelenés: 2019. 12. 23.
Tovább

Az asztma és a COPD kezelésével kapcsolatos új kutatási eredmények

Új kutatások eredményei szerint a véralvadásgátlásra régóta alkalmazott heparin szignifikánsan javíthatja a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők légzésfunkcióját, egy új hatóanyag segítségével pedig radikálisan csökkenthető a szteroidok adagja súlyos asztmában.

Megjelenés: 2019. 02. 14.
Tovább

Inhalációs szteroidok állhatnak az NTM-fertőzések növekvő kockázatának hátterében

A nem-tuberkulotikus mikobaktériumok (NTM) által okozott fertőzések növekvő száma az inhalációs szteroidok széleskörű alkalmazásával lehet összefüggésben. Az Annals of the American Thoracic Socitey c. online folyóiratban nemrég megjelent eset-kontroll vizsgálat már a harmadik, mely összefüggésbe hozza az asztma vagy COPD kezelésében gyakran alkalmazott gyógyszereket a magasabb megbetegedési kockázattal.

Megjelenés: 2019. 02. 12.
Tovább

A krónikus betegek helyes gyógyszerelésével jelentősen csökkenthető a sürgősségi esetek száma

A sürgősségi ellátás világszerte jelentős terhet jelent mind a betegek, mind az egészségügyi ellátórendszerek számára. A sürgősségi esetek számának jelentős emelkedése késleltetheti vagy meghiúsíthatja az elektív beavatkozásokat, meghosszabbítja a várakozási időket és fokozza a noszokomiális infekciók kockázatát.

Megjelenés: 2018. 12. 17.
Tovább

Hatékony a bőrgyulladást enyhítő hatóanyag súlyos asztma ellen

A súlyos atópiás ekcéma kezelésére javallott dupilumabbal végzett klinikai vizsgálatok eredményei alátámasztják, hogy az interleukin-4-alfa receptor ellenes hatóanyaggal kezelt asztmás betegek állapota jelentősen javult.

Megjelenés: 2018. 11. 23.
Tovább

Új asztmaellenes gyógyszert engedélyezett az EMA

Az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyta a benralizumab hatóanyagú új, asztma elleni készítményt, amely kiegészítő fenntartó kezelésként javallott felnőtt, súlyos eosinophíliás asztmában szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2018. 10. 17.
Tovább

Az asztmások csupán 40 százaléka használja gyógyszereit

Magyarországon nagyjából egymillió asztmás beteg él, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság szerint azonban csupán 40 százalékuk használja gyógyszereit.

Megjelenés: 2018. 05. 01.
Tovább

Az asztma és a szénanátha összefüggésben van a pszichiátriai zavarok magasabb kockázatával

A Frontiers in Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmány szerint az asztmában és szénanáthában szenvedő betegeknél magasabb a pszichiátriai rendellenességek kialakulásának kockázata.

Megjelenés: 2018. 04. 25.
Tovább

Új gyógyszereket engedélyezett az Európai Gyógyszerügynökség

2018 februárjában és március első felében az EMA több új gyógyszerkészítmény forgalomba hozatalát engedélyezte.

Megjelenés: 2018. 03. 14.
Tovább

Az asztmás rohamok kezelésének új útvonalát fedezték fel

Az asztmás rohamok hátterében lévő mechanizmusok vizsgálata új potenciális kezelési lehetőséget tárt fel, ami akár a prevencióban is alkalmazható lehet.

Megjelenés: 2017. 12. 13.
Tovább

A COPD által okozott halálozás 12 százalékkal emelkedett 15 év alatt

Egy új tanulmány szerint a krónikus obstruktív tüdőbetegség következtében életüket vesztő emberek száma közel 12 százalékkal nőtt az elmúlt 15 évben.

Megjelenés: 2017. 12. 12.
Tovább

Összefoglaló a 2017-es Magyar Orvostudományi Napokról

November 8-9-én, immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Magyar Orvostudományi Napok, amelynek a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kodály terme adott helyet. A program jelentős részét három szimpóziumban a magyar orvosi diszciplínák helyzetének és jövőjének bemutatása képezte, ugyanakkor főszimpóziumként fontos szerepet kapott a prevenció és a felvilágosítás téma- és problémaköre is.

Megjelenés: 2017. 11. 14.
Tovább

Egy új hatóanyag segítségével radikálisan csökkenthető a szteroidok adagja súlyos asztmában

A McMaster University kutatói által végzett vizsgálat ígéretes eredményekkel zárult a súlyos asztmában szenvedő betegek kezelésére szolgáló új gyógyszerrel kapcsolatban.

Megjelenés: 2017. 10. 31.
Tovább

Az inhalációs szteroidok növelik a nehezen kezelhető fertőzések kockázatát

Az asztma vagy COPD kezelésére szteroid hatóanyagú inhalációs készítményeket alkalmazó időseknél nagyobb a valószínűsége bizonyos bakteriális infekciók kialakulásának.

Megjelenés: 2017. 09. 27.
Tovább

Súlyos asztmában a szteroidok több kárt okoznak, mint amennyi hasznot

A pittsburghi egyetem kutatói feltártak egy olyan molekuláris mechanizmust a súlyos asztmában kialakuló kortikoszteroid rezisztencia hátterében, amely alátámasztja, hogy ezek a szerek ronthatják bizonyos betegek állapotát.

Megjelenés: 2017. 07. 12.
Tovább

Egy új kutatás szerint az imatinib javítja a súlyos asztma tüneteit

A hízósejtek még agresszív kezelés ellenére is jelen vannak a súlyos asztmában szenvedő betegek légutaiban, és a jelenlétük összefügg a súlyos asztmás tünetekkel. A kutatók már régóta feltételezik, hogy a hízósejtek hozzájárulnak a betegség kialakulásához, és hogy befolyásolásuk által a súlyos asztma tünetei javíthatóak lehetnek.

Megjelenés: 2017. 05. 24.
Tovább

Benralizumab hatásossága és biztonságossága súlyos asztma kezelésében

Az eosionophilia összefügg az asztma súlyosbodásával és a tüdőfunkció romlásával, ami az exacerbációk gyakoriságának növekedéséhez vezet. Kutatók a benralizumab biztonságosságát és hatásosságát értékelték súlyos, kontrollálatlan eosinophil asztmában szenvedő betegeknél.

Megjelenés: 2017. 03. 03. | Frissítve: 2017. 03. 04.
Tovább

Dupilumab hatása perzisztens, felnőttkori asztmában

Kutatók a humán interleukin-4 receptor monoklonális antitest dupilumab hatását vizsgálták perzisztens asztmában szenvedő felnőtt betegeknél, akik állapotát a magas dózisú inhalált kortikoszteroid kezeléssel nem sikerült javítani.

Megjelenés: 2017. 02. 19.
Tovább

Új asztmaellenes gyógyszert engedélyezett az EMA

Jóváhagyta az Európai Gyógyszerügynökség a reszlizumab hatóanyagú Cinqaero forgalomba hozatalát. A Cinqaero felnőttkori súlyos eosinophiliás asthma kiegészítő kezelésére javallott olyan betegeknél, akiknél nagy dózisú inhalációs kortikoszteroidok és egy másik, fenntartó kezelésként alkalmazott gyógyszer alkalmazása ellenére sem biztosított az asthma megfelelő tünetmentessége.

Megjelenés: 2016. 09. 06.
Tovább