Egy új kutatás feltárja a szteroidok hosszú távú mellékhatásai mögött álló mechanizmust

Mélyebb betekintést nyújtanak egy új kutatás eredményei a széles körben alkalmazott hormonok hatásmechanizmusába és mellékhatásaiba.

Az immunsejtekkel végzett kutatás segíthet annak feltárásában, hogy miért alakul ki bizonyos betegeknél rezisztencia ezekkel az erős gyulladásgátló hatással rendelkező hatóanyagokkal szemben. Az új eredményeknek azért van nagy jelentősége, mert a glükokortikoidok létfontosságú szerepet játszanak a szervezet stresszre adott válaszának szabályozásában.

A kutatás emellett rávilágít ezeknek a hatóanyagoknak az előnyös tulajdonságaira is, amelyeket az immunrendszerrel összefüggő betegségek, például az asztma, ekcéma és daganatok kezelésében használ ki az orvostudomány.

A glükokortikoidok alkalmazása biztonságos és széles körű, de néhány esetben a betegeknél olyan mellékhatások lépnek fel, amelyek limitálják a gyógyszer hatásosságát.

Az edinburghi egyetem kutatása során egerek immunsejtjeiből nyert DNS-molekulák háromdimenziós felvételeit vizsgáltak meg nagy felbontású mikroszkóppal glükokortikoid-kezelést követően. A gyógyszer alkalmazását követően már 5 percen belül dinamikus módosulások voltak észlelhetőek a sejtek génállományában, amelyek 5 nappal később is jelen voltak.

A DNS-molekula térbeli szerkezete fontos szerepet játszik a sejtek funkciójának meghatározásában, ezért a szakértők szerint a kutatás eredményei befolyásolhatják a szervezetet ért trauma hosszú távú hatásának megértését.

A kutatás eredményei a Cell Reports folyóiratban jelentek meg.

A kutatócsoport vezetője szerint „ezek az új eredmények rendkívül izgalmasak, és nagy előrelépést jelentenek a glükokortikoidok hatásának pontosabb megértésében. A következő célunk az, hogy feltárjuk, hogy ezek a genetikai változások kimutathatóak-e a glükokortikoidokkal kezelt betegeknél is.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Cell Reports

Eurekalert

Ajánlott cikkek