A hepatitis vírusok naponta 3500 embert ölnek meg

Naponta több mint 3500 ember hal meg hepatitis vírusok által okozott fertőzésben, és az áldozatok száma világszerte növekszik - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet.

hirdetés

A 187 országban gyűjtött adatok azt mutatták, hogy a vírusos hepatitis okozta halálesetek száma 2022-ben 1,3 millióra emelkedett a 2019-es 1,1 millióról - derül ki a WHO jelentéséből, amelyet a héten Portugáliában tartott hepatitis világtalálkozóval egy időben adtak ki.

Ez egy rendkívül riasztó trend - mondta Meg Doherty, a WHO globális HIV, hepatitis és szexuális úton terjedő fertőzés programjának vezetője egy sajtótájékoztatón.

A jelentés szerint naponta 3500 haláleset történik világszerte hepatitis fertőzések miatt - 83% hepatitis B, 17% hepatitis C miatt.

Vannak hatékony és olcsó generikus gyógyszerek, amelyekkel kezelhetőek ezek a vírusfertőzések, de a jelentés szerint a krónikus hepatitis B-ben szenvedőknek csak 3%-a kapott vírusellenes kezelést 2022 végéig. Hepatitis C esetében csak a betegek 20 százalékát - vagyis 12,5 millió embert - kezeltek.

"Ezek az eredmények jóval elmaradnak attól a globális céltól, hogy 2030-ra a krónikus hepatitis B-vel és C-vel élő emberek 80%-a kezelést kapjon" - mondta Doherty.

A hepatitisz fertőzések összesített gyakorisága enyhén csökkent, ennek ellenére a WHO vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus hangsúlyozta, hogy a jelentés "aggasztó képet fest".

"Annak ellenére, hogy globális előrelépés történt a hepatitisz fertőzések megelőzésében, a halálesetek száma növekszik, mert túl kevés hepatitiszes beteget diagnosztizálnak és kezelnek" - nyilatkozta.

Az új hepatitisz B fertőzések 63%-a Afrikában fordul elő, mégis a kontinensen kevesebb, mint minden ötödik csecsemőt oltanak be születéskor.

Az ENSZ ügynöksége azt is megjegyezte, hogy az érintett országok nem rendelkeznek megfelelő hozzáféréssel a generikus hepatitisz gyógyszerekhez - és gyakran többet fizettek, mint amennyit kellett volna.

A jelentés szerint az összes hepatitises eset kétharmada Bangladesben, Kínában, Etiópiában, Indiában, Indonéziában, Nigériában, Pakisztánban, a Fülöp-szigeteken, Oroszországban és Vietnámban fordul elő.

"A megelőzéshez, a diagnózishoz és a kezeléshez való egyetemes hozzáférés ebben a 10 országban 2025-ig, valamint az afrikai régióban tett fokozott erőfeszítések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a hepatitis megfékezhető legyen" - nyilatkozta a WHO.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress