Egyre több a fertőzéseket terjesztő tigrisszúnyog Európában

2022-ben Európában több helyi eredetű dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen.

hirdetés

2022-ben Európában több helyi eredetű, a tigrisszúnyogok által terjesztett dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen. A gyógyszeripar már elkezdte növelni a vakcinával kapcsolatos beruházásokat.

Augusztus utolsó napjának kora reggelén a párizsi hatóságok a tigrisszúnyogok ellen permeteztek a francia fővárosban. Ez egyértelmű jele annak, hogy a dengue, a szúnyogok által terjesztett halálos betegség valóban megérkezett Európába. 2022-ben Európában több helyi eredetű dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen. Az emelkedés egyszerre jelent közegészségügyi veszélyt és piaci lehetőséget - utóbbit azoknak, akik a dengue elleni vakcinákat gyártják. A gyógyszeripart az megbetegedések száma arra ösztönzi, hogy növelje a vakcinával kapcsolatos beruházásokat.

Első látásra úgy tűnik, hogy ez a változás nemcsak az olyan országoknak kedvez, mint Franciaország, hanem az olyan államoknak is, mint Banglades és a Fülöp-szigetek, amelyek régóta küzdenek a dengue ellen, de ez a feltételezés végzetes hiba lehet, mondták a lapnak szakértők. A területen dolgozók szerint a dengue nyugati térnyerése valójában megnehezítheti, hogy az életmentő gyógyszerek eljussanak azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk. A gyógyszergyárak ugyanis olyan eszközöket fejlesztenek ki, amelyek kevésbé hatékonyak azokban az országokban, ahol a legnagyobb a dengue-terhelés, vagy mert a gazdag nemzetek végül felhalmozzák ezeket a gyógyszereket és vakcinákat. A tigrisszúnyog egyébként már Magyarországon is megjelent.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg