Először terjedt emlősről emberre a madárinfluenza

A madárinfluenzás személy egyetlen tünete jelenleg a kötőhártya-gyulladás, vírusellenes gyógyszereket szed és lábadozik.

hirdetés

Fertőzött tehéntől kapta el a madárinfluenzát egy ember Texasban, az Egyesült Államokban, ez az első eset, amikor bizonyítottan másik emlősről terjedt át a vírus az emberre.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) április 1-jén jelentette a hírt, miután a tesztek hétvégén megerősítették a fertőzés jelenlétét. A madárinfluenzás személy egyetlen tünete jelenleg a kötőhártya-gyulladás, vírusellenes gyógyszereket szed és lábadozik.

A CDC megjegyezte, hogy ez a fertőzéses eset nem változtat a H5N1 madárinfluenza humán-egészségügyi kockázatértékelésén az Egyesült Államok lakossága számára, amelyet a szervezet továbbra is alacsonynak ítél. Azoknak az embereknek azonban, akik védekezés nélkül sokáig érintkeznek fertőzött madarakkal vagy más állatokkal, vagy fertőzött madarakkal vagy más állatokkal szennyezett környezetben dolgoznak, nagyobb a veszélyük a fertőzésre.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: