"X-betegség” - a globális járványforrás

A WHO szerint egy még ismeretlen „X-betegség” akár hússzor halálosabb világjárványt is indíthatna, mint a koronavírus. Ez komoly, globális fenyegetést jelent.

hirdetés

A Világgazdasági Fórum közelgő davosi találkozója kiemelt figyelmet kap az „X-betegség” témájú ülés miatt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez a kifejezés egy potenciális, jelenleg még ismeretlen kórokozóra utal, amely súlyos nemzetközi járványt idézhet elő. A rendezvényen a WHO vezetője, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az AstraZeneca igazgatótanácsának elnöke, Michel Demaré, valamint más prominens egészségügyi és politikai személyiségek is felszólalnak.

Közben spekulációk és összeesküvés-elméletek is felbukkantak a közösségi médiában. Egyes csoportok a világ vezetőinek rejtett terveiről, például az oltási kötelezettség bevezetéséről és a szólásszabadság korlátozásáról beszélnek. Amesh Adalja, a Johns Hopkins Center for Health Security kutatója azonban hangsúlyozza, hogy az ilyen típusú gyakorlatok fontosak a válaszkészség finomítása és a potenciális gyengeségek azonosítása szempontjából.

A WHO által jegyzett, kiemelt kórokozók listája a potenciális világjárvány-okozók széles skáláját tartalmazza, többek között az Ebola- és Marburg-vírust, a Krími-kongói vérzéses lázat, a Lassa-lázat, a súlyos akut légzőszervi szindrómát (SARS) és a Covidot (SARS-CoV-2). Ezek a kórokozók jelentik a legnagyobb közegészségügyi kockázatot, és/vagy elégtelenek, netán hiányoznak az ellenük való védekezési lehetőségek.

Stuart Ray, a Johns Hopkins Orvosi Tanszék alelnöke szerint ezek a találkozók létfontosságúak a világ vezetői számára a gyors és hatékony válaszadás, valamint a közegészségügyi intézkedések összehangolása érdekében.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

index.hu