Finnországban megkezdik a madárinfluenza elleni oltás bevezetését

A skandináv ország 10.000 ember számára vásárolt vakcinát, amely egyenként két injekcióból áll, a CSL Seqirus gyártótól 15 nemzet számára legfeljebb 40 millió adagot tartalmazó közös uniós beszerzés részeként.

hirdetés

A vakcinát azoknak a 18 éves vagy idősebb személyeknek ajánlják fel, akik munkájuk vagy egyéb körülményeik miatt fokozottan ki vannak téve a madárinfluenza megbetegedés kockázatának.

Finnországban mindeddig nem mutatták ki a vírust emberekben - közölte a THL. Az ország azonban a szőrmefarmok által jelentett átviteli kockázatok miatt igyekszik bevezetni a védőoltásokat.

"A finnországi körülmények nagyon eltérőek, mivel nálunk szőrmefarmok vannak, ahol az állatok vadon élő állatokkal kerülhetnek kapcsolatba" - mondta Hanna Nohynek, a finn Egészségügyi és Jóléti Intézet (THL) főorvosa a Reutersnek.

A madárinfluenza széles körű kitörése a finnországi, többnyire szabadtéri szőrmefarmokon élő nyércek és rókák körében tavaly mintegy 485.000 állat levágásához vezetett, hogy megakadályozzák a vírus terjedését az állatok és az emberek körében is.

A vakcinákat például a szőrme- és baromfifarmok dolgozói, a madárinfluenza-mintákat kezelő laboránsok és az állatorvosok kaphatják meg, akik állatfelügyelőként dolgoznak azokban a régiókban, ahol a szőrmefarmok találhatók. Ezen felül a vadon élő madarakat gondozó menhelyeken, állattenyésztő farmokon vagy az állati melléktermékeket feldolgozó üzemek takarításával foglalkozó személyek is kapnak oltóanyagot - közölte a finn Egészségügyi és Jóléti Intézet.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Portfolio