Sokáig fennmarad a Covid omikron variánsa elleni hibrid immunitás

A lisszaboni Instituto de Medicina Molecular kutatói a The Lancet Infectious Diseases folyóiratban közöltek egy tanulmányt, amelyben a Covid elleni különböző oltási stratégiák útján megszerzett immunitások tartósságát hasonlították össze.

hirdetés

A Lancet Infectious Diseases folyóiratban megjelent új kutatás szerint a hibrid immunitás, amelyet a vakcináció és a fertőzés kombinációja biztosít, jobb védelmet nyújthat a COVID-19 omikron BA.5 változata ellen, mint az önmagában végzett immunizálás. A tanulmány szerint azok, akik beoltva kapták el a COVID-19 korábbi alváltozatait, immunitást szereztek, amely akár 8,5 hónapig is tarthat.

"A vakcináció és a korábbi fertőzések által biztosított védelem stabil, és az első fertőzés után legalább 8 hónapig fennmarad" - mondta a tanulmány szerzője, João Malato sajtóközleményében.

A tanulmány szerzői korábban azt kutatták, hogy a SARS-CoV-2 első omikron-alvariánsai (amelyek 2022 januárjában és februárjában terjedtek) védőoltással együttmilyen védőhítást biztosítanak. Eredményeik azt mutatták, hogy ez a hibrid immunitás hatékony volt a BA.5 variáns ellen (2022 júniusa óta terjed Portugáliában). Ezeket az eredményeket a New England Journal of Medicine-ben tették közzé 2022 szeptemberében.

"Szeptemberben megfigyeltük, hogy az első omikron alvariánsok általi fertőzés körülbelül négyszer nagyobb védelmet biztosított a BA.5 alvariánssal szemben, mint az azoknál a beoltott embereknél észlelt védettség, akik egyetlen alkalommal sem fertőződtek meg, ami mutatja a hibrid immunitás fontosságát az új fertőzések elleni védelemben." – mondta Graça a sajtóközleményben.

A kutatók korábbi kutatásai azonban nem vizsgálták a hibrid immunitás által nyújtott védelem stabilitását. A jelenlegi kutatás során arra törekedtek, hogy meghatározzák a kettős védőhatás élettartamát.

A portugáliai kutatók úgy döntöttek, hogy egy országos, átfogó COVID-19-regisztert használnak, hogy adatokat gyűjtsenek a Portugáliában élő 12 éves vagy annál idősebbek COVID-19-es eseteiről. Mivel 2021-re a lakosság 98%-a be volt oltva, így könnyebb volt felmérni a hibrid immunitás hatékonyságát az akkoriban a legújabb omikron-törzs ellen – állítja Manuel Carmo Comes, a kutatás vezetője. a Lisszaboni Egyetem Természettudományi Karának professzora.

A hibridimmunizált populációban az újrafertőződés relatív kockázatának kiszámítása során a kutatók felfedezték, hogy a hibrid immunitás hosszan tartó védelmet nyújthat az omikron BA.5 változat ellen.

"Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a SARS-CoV-2 korábbi alvariánsaival való fertőzés által biztosított hibrid immunitás a beoltott emberekben meglehetősen stabil" - mondta Luís Graça, a tanulmány társszerzője, a lisszaboni João Lobo Antunes Medicina Molecular Instituto csoportvezetője, a Lisszaboni Egyetem Orvostudományi Karának professzora a sajtóközleményben: „A védelem „az első fertőzés után legalább 8 hónapig fennmarad”.

Az adatok azt is mutatták, hogy a védettség a kezdeti fertőzést követő 5 hónapban 90%-os szinten mozoghat, öt hónap elteltével a relatív védettség „körülbelül 70%-ra csökkent, és tendenciát mutatott, hogy 8 hónap után körülbelül 65%-os értéken stabilizálódjon, összehasonlítva a vírussal soha nem fertőzött beoltott személyek védelmével” – mondta Graça a sajtóközleményben.

A vizsgálat legfőbb eredménye, hogy a betegségen már átesett, és oltásban vagy oltásokban is részesült (azaz hibrid immunitást szerzett) populációban az immunitás négyszer erősebb volt az újonnan kialakuló omikron variánsokkal szemben azokhoz képest, akik csak oltásban részesültek. Ráadásul a hibrid immunitás eleinte körülbelül 90%-os (azaz ilyen mértékben csökken a relatív újrafertőződési kockázat), ami 5 hónap elteltével 70% környékére csökken, és 8 hónap múlva a 65% körüli stabil szintre áll be a védettség. Ez azt jelenti, hogy a kizárólag oltóanyagokkal megszerzett védettséghez képest a hibrid immunitásnak hozzáadott értéke van, még akkor is, ha a korábbi fertőzést a Covid egy másik variánsa okozta.

 

Forrás: João Malato et al, Stability of hybrid versus vaccine immunity against BA.5 infection over 8 months, The Lancet Infectious Diseases (2023).

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Pharmacy Times