A SARS-CoV-2 fertőzés átvitele háztartásokon belül – Tennessee és Wisconsin államokban, 2020 áprilisa és szeptembere között végzett kutatás

A járványügyi megelőző intézkedések hatékonyságát javíthatja a koronavírus megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírus háztartásokon belüli átvitelének jobb megértése, de ezt eddig kevés kutatás vizsgálta szisztematikusan. A korábban leírt átviteli adatok eltérőek, és a gyermekekre vonatkozó adatok korlátozottak.

hirdetés


A háztartáson belüli átvitel értékeléséhez a kutatók két amerikai államban végeztek vizsgálatot 2020 áprilisában. A vizsgálatban az indexbeteg az adott – legalább két-fős - háztartásban élő első olyan személy volt, akinél a Covid-19-re jellemző tünetek jelentkeztek és akinél a SARS-CoV-2 RT-PCR teszt pozitív lett. A bevonás után az indexbetegek és a velük egy háztartásban élők 14 napon keresztül minden nap naplót vezettek a tüneteikről, illetve elvégezték magukon a mintavételt. Az elemzéshez az első hét nap során vett mintákat a CDC RT-PCR protokolljai szerint tesztelték SARS-CoV-2 vírusra. 101 indexbetegnek összesen 191 bevont, háztartásbeli kontaktja az indexbeteg megbetegedésének kezdetekor nem észlelt tüneteket. A 191 kontakt közül 102 személynél mutattak ki SARS-CoV-2 vírust az után követés során, ami 53%-os másodlagos infekciós aránynak felel meg (95%-os CI: 46%-60%). A tizennégy olyan háztartás közül, ahol az indexbeteg 18 év alatti volt, a 12 év alatti indexbetegtől eredő másodlagos infekciós arány 53% volt, a 12 és 17 év közötti indexbetegek esetén pedig 38%. A másodlagos infekcióknak körülbelül 75%-át az indexbeteg betegségének kezdete utáni 5 napon belül azonosították, és a átvitel jelentős része független volt attól, hogy az indexbeteg felnőtt volt vagy gyermek.

Mivel a SARS-CoV-2 háztartáson belüli átvitele gyakori és az indexbeteg megbetegedése után gyorsan bekövetkezhet, ezért a beteg személynek a Covid-19 betegségre jellemző tünetek jelentkezésekor vagy pozitív teszteredmény esetén azonnal önkéntes karanténba kell vonulnia. Az izolációval egy időben a háztartásban élő összes személynek szájmaszkot kell viselnie, ha egy légtérben tartózkodik a többiekkel.

Az indexbetegek átlagos életkora 32 év volt (tartomány 4-76 év között), 14 beteg (14%) volt 18 év alatti, beleértve öt 12 év alatti és kilenc 12-17 év közötti beteget. Az indexbetegeknél a megbetegedés után átlagosan 1 nappal végezték el a koronavírus-tesztet, míg a vizsgálatba átlagosan 4 nap után kerültek bevonásra. Az egy hálószobára jutó személyek száma háztartásonként átlagosan 1 volt. Az indexbetegek 69%-a töltött 4 óránál hosszabb időt egy vagy több személlyel az előző napon, és 40%-uk a megbetegedésük utáni napon.

A koronavírussal fertőzött személyek közül 41 fő (40%) számolt be tünetek kialakulásáról a fertőzés kimutatásának időpontjában. A 7 napos után követés során a fertőzött személyek 67%-a számolt be tünetek jelentkezéséről, amelyek az indexbeteg megbetegedése után átlagosan 4 nappal kezdődtek. A tünetekkel járó és a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek aránya 36% (95%-os CI=29%-43%), illetve 18% (95%-os CI=13%-24%) volt.

Ebben a szisztematikus, napi utánkövetéses vizsgálatban a koronavírus háztartáson belüli átvitele gyakori volt, és a másodlagos infekciós gyakoriság magasabb volt, mint a korábban rögzített értékek. A másodlagos fertőzések terjedése gyors volt, a fertőzések mintegy 75%-át az indexbeteg megbetegedése utáni 5 napon belül azonosították. A háztartáson belüli átvitelt már több kutatás vizsgálta, főként kontaktkutatás alapján, de ezekben a vizsgálatokban az után követés és a tesztelés korlátozott volt. A fertőzések igazolására alkalmazott eltérő megközelítések magyarázattal szolgálhatnak a másodlagos fertőzések ebben a kutatásban észlelt nagyobb gyakoriságára.

Mivel a Covid-19-ben szenvedő betegek azonnali izolációja csökkentheti a háztartáson belüli átvitelt, ezért koronavírus-fertőzés gyanúja esetén az érintett személynek otthon kellene maradnia, és – ha megoldható – külön hálószobát és fürdőszobát kellene használnia. Az izolációt a mintavétel, illetve a teszteredmény előtt meg kellene kezdeni, mivel az izoláció késleltetése csökkenti a átvitel megakadályozásának valószínűségét. Ezzel egy időben a háztartásban élő összes többi személynek otthon is szájmaszkot kellene viselnie. Az indexbeteg közeli kontaktjainak ugyancsak karanténba javasolt vonulniuk, és különösen azoktól kell távolságot tartaniuk, akiknél magas a súlyos Covid-19 betegség kialakulásának kockázata.

A fenti intézkedések kiegészítéseként a koronavírus átvitelének csökkentése érdekében közösségi szinten egy lehetséges megközelítés lehet a fertőzések kimutatása a klinikai manifesztáció megjelenése előtt: ez gyakori és szisztematikus tesztelést, valamint a prevenciós intézkedések gyors alkalmazását igényli.

A kutatás egyik legfontosabb eredménye az, hogy az igazolt koronavírus-fertőzésben szenvedő családtagok kevesebb mint 50%-ánál jelentkeztek tünetek a fertőzés kimutatásának időpontjában, és többeknél a 7 napos után követés alatt sem alakultak ki tünetek, ami felhívja a figyelmet a tünetmentes másodlagos kontaktoktól származó átvitel lehetőségére és a karantén fontosságára. Minden olyan személynek, aki közeli kapcsolatba került egy koronavírus-fertőzött beteggel, házi karanténba javasolt vonulnia és koronavírus-tesztet kellene végeztetnie.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a SARS-CoV-2 háztartásokon belüli átvitele magas, gyorsan bekövetkezik, és származhat felnőttektől és gyermekektől egyaránt. A járványügyi intézkedések azonnali alkalmazása csökkentheti a háztartáson belüli átvitel valószínűségét.

 

Forrás: Grijalva CG, Rolfes MA, Zhu Y, et al. Transmission of SARS-COV-2 Infections in Households — Tennessee and Wisconsin, April–September 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020;69:1631–1634. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6944e1external icon.

Anyag lezárás dátuma: 2020. 11. 24.
A cikkszemlét a Pfizer Kft. támogatta.

Szerző:

PHARMINDEX Online