Az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai az ún. E-számok. Leginkább a feldolgozott ételek címkéin találkozunk velük az EU területén. A számozási rendszer az International Numbering System (INS) alapján készült, amelyet a Codex Alimentarius bizottság állít össze. Nem minden INS adalékanyag engedélyezett az EU területén.
Az E-számok csoportjai az alábbiak: színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok és savasságot/lúgosságot szabályozó anyagok, sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeátorok, savasságot szabályozó és csomósodást gátló anyagok, ízfokozók, antibiotikumok, egyebek, kiegészítő anyagok. Egy-egy anyagnak (jellemzően az E400-499 között) több felhasználási módja is lehet.
Kálium-karbonátok
Kálium-klorid
Kálium-laktát
Kálium-malát (almasav káliumsói)
Kálium-metabiszulfit
Kálium-nátrium-tartarát
Kálium-nitrát
Kálium-nitrit
Kálium-propionát
Kálium-szorbát
Kálium-szulfátok
Kálium-tartarátok
Kandelilla viasz
Kantaxantin
Karamell - ammóniás
Karamell - ammónium-szulfitos
Karamell - egyszerű
Karamell - szulfitos
Karaya-gumi (kara-gumi)
Karbamid
Kárminsav, kárminok
Karnauba viasz
Karotinok
Karragén (gyöngyzuzmó)
Keményítő-nátrium-oktenil-szukcinát
Kén-dioxid
Kénsav
Keresztkötés nátrium-karboxi-metil- cellulóz
Kinolinsárga
Klorofill
Klorofill- és klorofillin rézkomplexek
Konjak (i) Konjak gumi (ii) Konjak glukomannán
Kurkuminok
Laktit
L-cisztein és hidrokloridjai - nátrium- és káliumsók
L-cisztin és hidrokloridjai - nátrium és káliumsók
Lecitinek
Likopin
Litolrubin BK
Lizozim
L-leucin
Lutein
Magnézium-diglutamát
Magnézium-foszfátok (i) Monomagnézium-foszfát (ii) Dimagnézium-foszfát
Magnézium-hidroxid
Magnézium-karbonátok
Magnézium-klorid
Magnézium-oxid
Magnézium-szilikátok
Maltit