E-számok

Az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai az ún. E-számok. Leginkább a feldolgozott ételek címkéin találkozunk velük az EU területén. A számozási rendszer az International Numbering System (INS) alapján készült, amelyet a Codex Alimentarius bizottság állít össze. Nem minden INS adalékanyag engedélyezett az EU területén.
Az E-számok csoportjai az alábbiak: színezékek, tartósítószerek, antioxidánsok és savasságot/lúgosságot szabályozó anyagok, sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeátorok, savasságot szabályozó és csomósodást gátló anyagok, ízfokozók, antibiotikumok, egyebek, kiegészítő anyagok. Egy-egy anyagnak (jellemzően az E400-499 között) több felhasználási módja is lehet.

E236

Hangyasav

E939

Hélium

E239

Hexametilén-tetramin

E907

Hidrogénezett poli-1-decén

E479b

Hőkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva

E132

Indigókarmin

E630

Inozinsav

E1103

Invertáz

E953

Izomalt

E634

Kalcium-5'-ribonukleotidok

E263

Kalcium-acetát

E404

Kalcium-alginát

E302

Kalcium-aszkorbinát (aszkorbinsav kalciumsó)

E213

Kalcium-benzoát

E333

Kalcium-citrátok

E578

Kalcium-diglukonát

E623

Kalcium-diglutamát

E385

Kalcium-dinátrium-(etilén-diamin)-tetraacetát

E538

Kalcium-ferro-cianid

E238

Kalciumformiát

E341

Kalcium-foszfátok

E629

Kalcium-guanilát

E227

Kalcium-hidrogén-szulfit

E526

Kalcium-hidroxid

E633

Kalcium-inozinát

E916

Kalcium-jodát

E170

Kalcium-karbonátok

E509

Kalcium-klorid

E327

Kalcium-laktát

E352

Kalcium-malátok (almasav kalciumsók)

E529

Kalcium-oxid

E282

Kalcium-propionát

E552

Kalcium-szilikát

E203

Kalcium-szorbát

E482

Kalcium-sztearoil-2-laktilát

E516

Kalcium-szulfát

E226

Kalcium-szulfit

E354

Kalcium-tartarát

E261

Kálium-acetát

E357

Kálium-adipát

E402

Kálium-alginát

E212

Kálium-benzoát

E332

Kálium-citrátok

E536

Kálium-ferro-cianid

E340

Kálium-foszfátok

E577

Kálium-glukonát

E622

Kálium-glutamát

E228

Kálium-hidrogén-szulfit

E525

Kálium-hidroxid

E917

Kálium-jodát